Április 1-jei hatállyal módosul az extraprofitadóról szóló kormányrendelet – derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből. A módosítás a kőolaj-előállító cégekre, vagyis a Molra vonatkozik. A kiegészítés szerint a Mol új extraprofitadó-alapja a 2022. adóévi beszámolóban szereplő nettó árbevétel.

dízel
Fotó: Török János / Délmagyarország

Az mértéke 2,8 százalék, az olajtársaság tavaly 9868 milliárd forint nettó árbevételt ért el, így az adó összege: 276,3 milliárd forint.

Ezt a Molnak idén három részletben kell befizetnie. A módosítás nem váltja ki a Molra tavaly kivetett extraprofitadót (amelynek kulcsát már több alkalommal módosította a kormány), viszont ezen az adósoron több tételt értintő könnyítést, kompenzációt kap a társaság: 

Eddig a Molnak azért keletkezett extraprofitadó-fizetési kötelezettsége, mert (akaratlanul) túl nagy nyeresége keletkezett azon, hogy az általa importált Ural típusú kőolaj beszerzési ára jóval alacsonyabb, mint a Brenté (a Mol a nagykereskedelmi árait a Brent alapján határozza meg). Jelenleg az Ural-Brent árkülönbözet hordónként 25 dollár, de az elmúlt 12 hónapban volt 35 dollár is. 

A különbözetre az állam eddig 95 százalékos adót vetett ki, április 1-jétől viszont nem a teljes árkülönbözet lesz az adószámítás alapja, hanem annak hordónként 7,5 dolláral csökkentett része.

További kompenzáció, hogy a 2021-es évi szénhidrogén-termelési szint feletti 2022-es mennyiségre nem vonatkozik a bányajáradék. 

A kompenzációs tételek azonban elmaradnak a nettó árbevételre kiszabott adó mértékétől, így – bár a végleges számok nem ismertek – a hírre negatív reakció várható a Mol-részvény piacán.

A KBC így kommentálta a kormány lépését:

A spreadre kivetett adó mérsékli az eddigi adóterheket, míg a bányajáradék ösztönzőleg hathat a kitermelés növelésére. Összességében tehát leginkább egy adóátszervezésről van szó, de amellett, hogy egyes pontokon csökkenhet az adófizetési teher, a módosítások várhatóan inkább növelhetik a Mol adóterheit.