Ideges pénteken a forint piaca, az euróárfolyam 380 és 382,5 között ingadozik, gyors és heves mozgásokkal. A reggeli gyengülés oka vélhetően a vártnál rosszabb külkereskedelmi adat volt, amit reggel publikált a KSH.

Pedig a trend kedvező, amilyen nagy erővel távolodott az euró/forint kurzusa a 400-as szinttől, úgy lassult az erősödés a 380-as szint környékén. A KBC Equitas elemzői azt írták, hogy a 372 forintnál lévő lokális mélypont ismét megközelíthető, de ehhez az kellene, hogy a dollár tovább gyengüljön, ami segítséget adhat a feltörekvő piacoknak és a magyar devizának is. 

MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán
MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Nem ígérkezik unalmasnak a délután sem, a tengerentúlról a lakosság jövedelmére és fogyasztására vonatkozó adatok mellett a Fed által kiemelten figyelt PCE-árindexadatot is közlik. 

 

 

Mit mutat a technikai kép? A Raiffeisen elemzői azt jelezték, hogy a 100 hetes mozgóátlagot (379,1-nél) korábban több alkalommal tesztelte a piac, de nem sikerült (vagy csak ideiglenesen) áttörni. Ha azonban a globális kockázati étvágy visszatér, innen további lendületet vehet a forint az erősödés irányába. A nagy kérdés az, hogy tartósan 380 alatt marad-e az euró/forint keresztárfolyam és mennyi esély van az idei minimumszint (372-373) visszatesztelésére.