Az idén januárban a kivitel volumene 9,0, a behozatalé pedig 11 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakában mérthez képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett második becsléséből. A passzívum 413 millió euró volt, az külkereskedelmi egyenleg 170 millió euróval romlott az egy évvel korábbival összevetve (az első becslésben még 78 milliós javulás szerepelt).

Trucks,On,Four,Lane,Controlled-access,Highway,In,Poland. Trucks on four lane controlled-access highway in Poland.
export, import, külker, KSH
Újra romlani kezdett a magyar külkereskedelmi mérleg.
Fotó: Shutterstock

Decemberhez viszonyítva az szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,5 százalékkal mérséklődött, míg az importé 5,0 százalékkal emelkedett.

Az idén januárban a kivitel értéke 12,2 milliárd euró (4852 milliárd forint), a behozatalé 12,6 milliárd euró (5026 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbi adatokkal összevetve euróban kifejezve az export értéke 17, az importé 18 százalékkal volt magasabb. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 5,2, a behozatalé 8,2 százalékkal bővült.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 170 millió euróval romlott (az első becslésben közöltnél 248 millióval kedvezőtlenebb).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 18, a behozatalban 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,0 százalékkal javult.

A külkereskedelmi adatok kapcsán fontos kiemelni, hogy egy év alatt a forint árfolyama az euróhoz mérten 10, a dollárral szemben pedig 16 százalékkal esett.

 

Az 27 tagállamába irányuló kivitel volumene 9,0, az onnan érkező behozatalé 5,6 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 609 millió euróval javult, 1,1 milliárdos többlet keletkezett. Az export 78, az 67 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 9,3, a behozatalépedig 25 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 778 millió euróval romlott, 1,5 milliárdos passzívumot mutatott.