Részvényelemzőként ezek a legizgalmasabb időszakok, a bizonytalanság, az optimizmus és a pesszimizmus keveredésének időszaka. Ilyenkor egyszerre lehet meglátni az adatokban a pozitív, illetve a negatív dolgokat is, amikor a félelemmel vegyes optimizmus és a reménnyel teli pesszimizmus egyszerre van jelen.  

Ilyenkor minden rajta van a grafikonon. Egy jó hozampotenciál, egy jelentős, de talán mégis kezelhető kockázat. Piros gyertyákkal teli emelkedés, zöld gyertyák az esésben meg az emelkedésben is. Az idei év kétségkívül eddig az emelkedésről szólt, legalábbis januárban, de februárban már korrekció kezdődött, Amerika pedig továbbra is lemarad. A kérdés, hogy meddig? 

Ha az árfolyamra nézünk, sok jót nem láthatunk, így léphetünk is eggyel hátrébb, a makroadatok és a reálgazdasági folyamatok világába.  

Az utóbbi hónapokban vitathatatlan a trend, hogy a globális inflációs adatok szinte trendszerűen elmaradnak azoktól az értékektől, amelyek fél éve láthatók voltak. Ám a csökkenés üteme azért annyira nem erős, ráadásul az év elejét egy jókora adag optimizmus jellemezte globálisan, így pedig kicsit túlszaladt a kutya attól a bizonyos gazdától, rántani kell a pórázon. Ez a rántás lesz a tőkepiaci korrekció, hiszen ha tovább marad emelkedett az inflációs környezet, akkor a jegybanki környezet sem lazulhat csak úgy be, ha pedig nincs lazulás, nem lesz szárnyalás a tőzsdéken sem.

 

Ez tükröződött az elmúlt hetekben a tőzsdéken, na de a technikai elemzés pont arra való, hogy ilyenkor már jókora támaszokba ütközzenek a részvények, vagy éppen az S&P 500 index. Látható, hogy valamennyi fontos mozgóátlaghoz elért az S&P 500, egyelőre azonban megfogták a nagyobb eséstől. Ilyenkor tehát nehéz okosnak lenni, ámde kifizetődő. 

A mostani helyzetben ugyanis akár 5 százalék körüli emelkedés is elképzelhető az S&P 500 index szintjén, ha az újabb inflációs adatok pozitív meglepetést okoznak majd. Ha nem, akkor viszonylag szűken stopolható a mostani helyzet, ugyanis 1,5-2 százalékkal alacsonyabb indexszinten már komolyan elromlana a technikai kép. Nehéz és fontos időszakban vannak a tőkepiacok, a beszűkülő tér pedig jókora elmozdulást okozhat egyik vagy másik irányba.