Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt – közölte a pénzintézet. 

Budapest, 2022. július 9.A CIB Bank, az Intesa Sanpaolo Európa egyik vezető bankcsoportja tagjának bankfiókja a budapesti irodaházában, a főváros II. kerületében, a Fényes Elek utcában.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA  felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2022. július 9.
A CIB Bank, az Intesa Sanpaolo Európa egyik vezető bankcsoportja tagjának bankfiókja a budapesti irodaházában, a főváros II. kerületében, a Fényes Elek utcában.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A CIB csoport bevételei 135,6 milliárd forintot tettek ki, ami 71,0 százalékkal több az előző évinél.

Ez elsősorban az emelkedő kamatkörnyezetnek és a növekvő üzleti aktivitásnak, főként a hitelezés bővülésének és a pénzforgalmi tranzakciók nagyobb volumenének köszönhető.

Tavaly a CIB csoport konszolidált bruttó ügyfélhitel állománya 15,5 százalékkal nőtt, december végén 1466,305 milliárd forint volt. A kétszámjegyű növekedés mögött az új finanszírozás iránti magas igény állt, különösen a vállalati divízióban, ahol a volumenek 21 százalékkal emelkedtek 2021-hez képest. Ugyanakkor a lakossági hitelezésben is jelentős 10 százalék feletti növekedés volt megfigyelhető mind a kisvállalati, mind a lakossági ügyfélhitel állományban.

Az ügyfélbetétek állománya 5,8 százalékkal, 2133,568 milliárd forintra emelkedett december végén. A növekedéshez elsősorban a vállalati szegmensek járultak hozzá.

A CIB csoport saját tőkéje 2021 végéhez képest 3,9 százalékos növekedéssel 275,204 milliárd forint lett. 

A CIB működési költségei 18,3 százalékkal nőttek az előző évihez képest és bankadó nélkül 58,3 milliárd forintot tettek ki. A növekedést főleg a gyengébb árfolyam és az infláció költségnövelő hatása, illetve a tranzakciós illeték magasabb szintje okozta.

A bank 14,192 milliárd forint bankadó (extraprofit adóval együtt) befizetésével járult hozzá a magyar költségvetéshez, valamint csaknem 10 milliárd forinttal járult hozzá a kamat stop keretein belül az ügyfelek terheinek mérséklődéséhez. A csoport az Intesa Sanpaolo tagjaként több mint 2 ezer aktív munkavállalót foglalkoztat, közel 415 ezer ügyfele van.