A Boeing azt tervezi, hogy az év közepére havi 38 gépre növeli 737-es repülőgépcsalád gyártását, vagyis az amerikai vállalat az elemzők várakozásaira rácáfolva hónapokkal korábban pörgeti fel a gyártást. A cég már tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy fokozni kívánja 737-es gépek előállítását, a lépéshez szükséges munkaerő felvétele és képzése is megtörtént névtelenségüket kérő források szerint.

Boeing's New No-Drama 737 Jetliner Is Ready For Its Public Debut
Fotó: Bloomberg

A termelésnövelés főleg attól függ, hogy a Boeing beszállítói képesek elhárítani az üzemeikben lévő zavarokat vagy sem, utóbbi esetében az amerikai repülőgépgyártó nem tudja végrehajtani a gyártás fokozására vonatkozó tervét. A Boeing az elmúlt évben azon dolgozott, hogy a Washington állambeli Rentonban lévő gyárból stabilan, havi 31 darabos ütemben szállítsák a repülőgépeket – írja a Bloomberg.

Azonban a cég a hajtóművek és a kabinberendezések hiányával szembesült, valamint azzal is küzdött, hogy az új alkalmazottak a koronavírus-járvány által okozott évekig tartó fennakadások után gyorsítsák a munkatempójukat. A virginiai vállalat várhatóan az első negyedévi szállítások megugrásáról számol be a jövő héten, amikor nyilvánosságra hozza a márciusi adatokat, ami azt jelentené, hogy a Boeing sikeresen stabilizálta az üzemeiben a gyártási folyamatot.

A Jefferies LLC elemzője, Sheila Kahyaoglu előrejelzése szerint a cég a múlt hónapban 53 Max repülőgépet adott át, az első negyedévben pedig összesen 130 utasszállítót. A 737 Max gyártásának és szállításainak felgyorsítása lehetővé tenné a Boeingnek, hogy 2025-re vagy 2026-ra elérje az évi 10 milliárd dolláros szabad cash flow-ra vonatkozó célját anélkül, hogy piaci részesedést veszítene az Airbus ellenében.

Benyújtják a számlát az Airbusnak és a Boeingnek

Valahol jogos elvárás, hogy aki ezres nagyságrendben rendel komplett repülőgépflottákat az Airbustól és a Boeingtől, az kapjon is valami extrát cserébe. Ez India esetében összeszerelő üzemeket jelent, ahogy azt Jyotiraditya Scindia, polgári légi közlekedésért felelős miniszter jelezte: az indiai ipar fellendítésében a két gyártónak is megvan a helye és szerepe