Még nem ért véget az amerikai bankválság, és ha véget is ér, még évekig érezzük a hatását – írta kedden Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a legnagyobb amerikai bank részvényeseinek írt 43 oldalas levelében, amely a JPMorgan teljesítményétől a geopolitikán át a szabályozásig számos témát érint.

Jamie Dimon, Chairman and CEO of JPMorgan Chase, arrives to testify during a Senate Banking, Housing, and Urban Affairs Committee Hearing on the Annual Oversight of the Nation's Largest Banks, on Capitol Hill in Washington, DC, September 22, 2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Nőtt a esélye, de nincs ok szomorkodni – véli Dimon. Fotó: Saul Loeb

A viharfelhők még mindig ugyanúgy fenyegetik a gazdaságot, mint egy évvel ezelőtt – tette hozzá Dimon, a bankrendszert pedig a Silicon Valley Bank csődje és a Credit Suisse megmentése kergette stresszhelyzetbe.

Megnőtt a recesszió esélye, és bár a helyzet semmiben sem hasonlít a 2008-as pénzügyi válsághoz, még mindig nem tudjuk, mikor ér véget a krízis. Mindenesetre már eddig is rengeteg idegességet váltott ki a piacon, és egyértelműen a pénzügyi feltételek szigorodását hozza, mivel a hitelezők rálépnek a fékre.

Még így sem egyértelmű azonban, hogy ez a felfordulás tényleg számottevően lelassítja-e az amerikai gazdaságot mozgató fogyasztói költekezést – folytatta valamivel derűlátóbban Dimon.
A jelenlegi válsághoz vezető kockázatok egyébként – véli némileg önkritikusan a bankvezér – a pénzügyi elit szemei előtt gyülekeztek, a Silicon Valley Bank kamatkitettségét és a nem biztosított betétek magas arányát említve.

Míg a 2008-as összeomlás a globális bankokat, jelzáloghitelezőket és biztosítókat sújtotta, a jelenlegi banki mizéria sokkal kevesebb pénzügyi szereplőt érint, és nem vet fel annyi megoldásra váró problémát sem

– tette hozzá a JPMorgan első embere.
Miután 2006-ban átvette a nagybank vezetését, Dimon irányította a bankválság idején bajba jutott Bear Stearns befektetési bank és a Washington Mutual felvásárlását. A jelenlegi válság kibontakozásakor pedig ismét központi szerepet játszott, ő volt a főszervezője a First Republic Bankot megmentő forrásgyűjtésnek, amelyhez 11 bank dobott össze mintegy 30 milliárd dollárt. 

A mentőövhöz a JPMorgan, a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo 5-5 milliárddal járult hozzá. 

A legutóbbi, bankokat érintő zavarokra kidolgozott új szabályozásnak »átgondoltnak« kell lennie, beleértve a csődbe ment bankok menedzselésére vonatkozó világos szabályokat is

– emelte ki még Dimon.

„A stressztesztek kiszámíthatatlan tőkekövetelményei és a jövőbeli szabályozások körüli állandó bizonytalanság nem teszi stabilabbá a bankrendszert, sőt, inkább károsítja.”
A JPMorgan részvényei idén amúgy keményen állták a sarat, hiszen a pánik dacára eddig mindössze 3 százalékkal estek, szemben a szélesebb értelemben vett pénzügyi szektort követő S&P alindex, az SPXBK 13 százalékos gyengülésével.

 

A pénzintézetet ráadásul – a többi tengerentúli nagybankhoz hasonlóan – elárasztották a betétek a Silicon Valley Bank márciusi összeomlása után – értesült piaci pletykákból a Reuters.
Dimon ezúttal sem bírta ki egy jól irányzott oldalvágás nélkül a jelzáloghitelek és a hitelkártyák piacán egyre versenyképesebb fintech cégek irányába.
„Vajon ezek a pénzügyi szolgáltatók képesek lennének-e hitelt nyújtani, amikor ügyfeleiknek a legnagyobb szükségük van rájuk?” – firtatta. 

Személy szerint kétlem, hogy megtennék

– válaszolta meg saját kérdését az Amerikai Egyesült Államok első számú kereskedelmi banki vezetője.