Utólag visszatekintve tökéletes időzítéssel bocsátott ki február 15-én 650 millió dollár össznévértékű kötvényeket az OTP Bank, egy hónappal később aligha sikerült volna hasonló kondíciók mellett forrást bevonni a kötvénypiacról. A magyar és régiós nagybank hitelpapírjai azóta már a Luxemburgi Értéktőzsdén forognak – maga a kibocsátás kifejezetten sikeres volt, a papírokat kétszeresen túljegyezték , a kuponja 8,75 százalék dollárban, az eurós hozam pedig 7,6 százalék, a hozamfelár 465-470 bázispont.

Stack,Of,Coins,And,A,Trolley,With,Various,Types,Of
Fotó: Shutterstock

A Capital Economics elemzése szerint egy közép-európai régiós bank ma aligha járna sikerrel, ha kötvénykibocsátás előtt állna, amire viszont biztosan számíthat, az a magas költség és a hosszú várakozás. A jegyzetet Nicholas Farr feltörekvő piaci szakértő írta, megemlítve, hogy a csődbe került amerikai bankoknak és a felvásárolt Credit Suisse-nek sincs közvetlen kitettsége vagy kapcsolata a közép-európai régióval, 

a történtek mégis nem kevés fejfájást okozhatnak a régiós hitelintézeteknek. 

Úgy véli, hogy még akkor is, ha más bankok nem is kerülnek bajba, a pénzügyi szektor kötvényei iránt lanyha maradhat a kereslet, így ha forrásra van szükségük az Európa feltörekvő piacian működő bankoknak, egyértelműen szigorúbb hitelfelvételi kondíciókra kell berendezkedniük, már ha egyáltalán sikerül felkelteni a befektetők érdeklődését. 

Pedig márciusban is több európai bank készült kötvényekkel piacra lépni, a befektetők azonban szinte teljesen lehúzták a rolót előttük, az intézmények az állampapírok vagy a nem banki vállalati kötvények felé fordultak. Rossz hír, hogy ma egy közép-európai bank 100-200 bázisponttal magasabb hozam mellett tudna csak kötvényt kibocsátani, mint nyugat-európai versenytársai. 

A már piacon lévő régiós banki kötvények hozama pedig emelkedik: a fent említett OTP-kötvény hozama hétfőn 10,25 százalékon is járt a múlt heti 9,5 után, míg a szlovén NLB papírja 10,3 százalékos hozamon cserélt gazdát. Az OTP-kötvények befektetői köre nem ismert, annyit lehet róluk tudni, hogy többségükben magyar és régiós alapkezelők jegyezték. A Global Capitalnak nyilatkozó kötvénykereskedők szerint 

húsvétig biztosan nem látunk sikeres banki kötvényjegyzést.

A kötvénypiac kiszáradása miatt egyes országokban az államadósság újrafinanszírozása is okozhat fejfájást. A JPMorgan jegyzete szerint a feltörekvő európai országok, ahol magas a folyó fizetési mérleg hiánya, erősen kitettek egy olyan forgatókönyvnek, amely a tőkebeáramlás lassulásával számol. Sőt, kifejezetten aggasztó, hogy a múlt héten 3,2 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a feltörekvő piaci kötvényalapokból, a megelőző hét 791 milliója után. Ha viszont visszaesik a külföldi kereslet az állampapírokra, az a helyi devizák árfolyamát is megtépázhatja.

Az OTP P/BV mutatójának alakulása 2016-tól
Évek óta nem forogtak ilyen alacsony értékeltség mellett az OTP-részvények. Most a kötvényeikért sem tolonganak a nagybefektetők.