Az amerikai kongresszusi képviselők részvényportfólióit elnézve, nem gondolnánk, hogy az S&P 500 tőzsdeindex tavaly 18 százalékkal esett – írja a CNN. 

Washington,Dc,,United,States,Landmark.,National,Capitol,Building,With,Us
Fotó: Shutterstock

A törvényhozók részvényállománya ugyanis tavaly átlagosan 17,5 százalékkal teljesített jobban, mint az S&P 500 – közölte a szenátorok és képviselőházi tagok részvényügyleteit figyelemmel kísérő Subversive Capital.

 A cég egyébként olyan tőzsdén kereskedett alapokat (ETF) is létrehozott, amely megfelelő súlyozással követi az átlagos befektetőket ezek szerint kenterbe verő képviselők összesített portfólióját.

Egyes demokrata szenátorok szerint ez az eltérés azonban etikátlan gyakorlatra utalhat. Ezért bejelentették, hogy egy új törvényjavaslatot dolgoznak ki, amelyet röviden ETHICS Act-nek neveznek. 

Az új törvény megtiltaná a kongresszus minden tagjának és családtagjaiknak, hogy részvényeket vásároljanak vagy adjanak el.

A javaslatot az a munkacsoport fogalmazta meg, amelyet több mint egy évvel ezelőtt a szenátus akkori többségi vezetője, Chuck Schumer szenátor hozott létre a képviselők körében elharapózott bennfentes kereskedelemről szóló jelentések vizsgálatára.

A hírügynökségek is beszámoltak róla, hogy a kongresszus számos tagja megsértette a korábban elfogadott Stop Trading on Congressional Knowledge (STOCK) törvényt, amely tiltja a nem nyilvános információk magánjellegű haszonszerzésre való felhasználását, beleértve a kongresszusi tagok és a kormányzati alkalmazottak bennfentes kereskedelmét is.

Több honatyát is meg kellett vizsgálni gyanús pénzügyi tranzakcióik miatt a koronavírus-járvány kitörését követően, miután olyan, zárt ajtók mögött tartott tájékoztatókon vettek részt, amelyek a közelgő pénzügyi összeomlásra figyelmeztettek.

Az ETHICS-törvény azonban nemcsak azt tiltaná meg a törvényhozóknak, házastársaiknak és eltartott gyermekeiknek, hogy részvényekkel kereskedjenek, hanem egy nyilvános elektronikus adatbázist is létrehozna az állományukról, és nagy összegű büntetéseket szabna ki a jogsértésekért.

A részvényekkel kapcsolatos korrupciónak az amerikai kongresszusban alapvetően két formája van

 – mondta el a CNN-nek Jeff Merkly szenátor, a törvényjavaslat egyik kidolgozója.

Az első az, amikor a képviselő kezét saját portfóliója vezeti a szavazásokkor, azaz például az egyes iparágnak nyújtott támogatások elfogadásakor.

A másik pedig nem más, minthogy a honatyák gyakran hozzáférnek olyan bizalmas információkhoz és tájékoztatókhoz, amelyek megelőzik a mindenkori kormányzat intézkedéseit, vagy azt, hogy milyen törvényjavaslatok kerülnek a parlament elé.

Ezek olyan bennfentes információk, amelyekkel a nyilvánosság természetesen nem rendelkezik. 

Ezzel a két előnnyel magyarázható, hogy a képviselők általában jobban teljesítenek, mint a többi tőzsdéző, és messze jobban, mint maga az S&P 500 részvényindex.

Merkly szerint ezért a törvényhozók tisztességtelen előnyét, csak úgy lehet felszámolni, ha egyszerűen megtiltanák a megválasztott képviselőknek, hogy részvényeket adjanak-vegyenek.