Miközben a bankválság megoldásán dolgoztak, több amerikai képviselő is az érintett pénzintézetek részvényeivel kereskedett, és a belsős információkkal felszerelkezve megszedték magukat. Az Egyesült Államokban ez nem illegális, de egyre többen követelnek reformokat a törvényhozók befektetéseivel kapcsolatban – írta a The Wall Street Journal.

Representative Earl Blumenauer, a Democrat from Oregon, during a markup of the Build Back Better Act in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, Sept. 15, 2021. The top House Democrat overseeing tax policy said that President Biden's plan to substantially raise taxes on inherited assets lacks sufficient support in the lower chamber, further dimming its chances of inclusion in a $3.5 trillion economic package.
A demokrata Earl Blumenauer a válságkezelő testület tagjaként kereskedett bankrészvényekkel.
Fotó: Stefani Reynolds / Bloomberg via Getty Images

A kongresszusi szabályzat szerint az amerikai képviselőknek nyilvánosságra kell hozniuk az általuk vagy a házastársuk által folytatott befektetési ügyleteket, ezzel csökkentve a bennfentes és a korrupció esélyét. A márciusi bevallás alapján két törvényhozó az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődje alatt folyamatosan a bajba került pénzintézetek részvényeivel kereskedett.

A két politikus azonban a válságmegoldáson dolgozó testület tagja volt, és olyan információkkal rendelkeztek, amelyek ismeretében igazságtalan előnybe kerültek a tőzsdén.

A törvényhozók munkájuk során abban a kivételes helyzetben vannak, hogy betekintést nyerhetnek bizonyos iparágakba. A rendszeres közzétételt előíró szabályokon és a bennfentes kereskedelem elleni törvényeken túl azonban semmilyen más korlátozással nem szembesülnek arra vonatkozóan, hogy milyen részvényeket birtokolhatnak vagy melyekkel kereskedhetnek.

A republikánus Nicole Malliotakis és a demokrata Earl Blumenauer tehát nem követett el szabálysértést azzal, hogy ilyen módon kereskedett. A nyilvánosságra került ügyletek miatt azonban tovább fokozódik a kongresszuson a nyomás, hogy keményebben lépjen fel a politikusok nyerészkedése ellen.

Tavaly ősszel a demokraták már benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a képviselők, a bírák és a magas rangú tisztviselők tőzsdei aktivitását, azonban a próbálkozás akkor elakadt.

Representative Nicole Malliotakis, a Republican from New York, arrives during a House Ways and Means Committee hearing in Washington, DC, US, on Friday, March 10, 2023. House Republicans proposed ordering the US Treasury to prioritize payments on publicly held government debt and to Social Security beneficiaries in the event Congress fails to lift the federal debt limit.
A republikánus Nicole Malliotakis tőzsdei aktivitása ellen nincsenek törvények az Egyesült Államokban.
Fotó: Al Drago / Bloomberg via Getty Images

Az aktívan tőzsdéző képviselőkről szóló hírek nem számítanak újdonságnak az amerikai politikában. Nancy Pelosi talán az egyik leghírhedtebb ezen a területen, aki a kormány és a kongresszus tagja is volt, miközben a férje különös pontossággal fektetett be olyan szektorok részvényeibe, amelyekben a vezetés döntései pár nappal később jelentős pénzügyi mozgásokat eredményeztek.

Pelosi már többször is kijelentette, hogy neki köze sincs a férje tőzsdei tevékenységéhez, s ez a védelmi taktika megszokott a hozzá hasonlóan botrányba keveredő politikusok körében.

Malliotakis például a bevallásában azt írta, hogy a részvényeket nem ő, hanem a házastársa vásárolta – ez viszont hazugság volt, mivel a képviselőnő nem házas, így gyorsan kijavította, hogy valójában a pénzügyi tanácsadója vásárolt. Blumenauer szerint nem saját számlás kereskedésről volt szó, hanem a felesége nyugdíjas-portfóliójának egyik eleméről.

A két politikus pedig emellett egy törvényjavaslaton is dolgozik, amelynek célja – meglepő módon – a bankszektor feletti ellenőrzés megerősítése, hogy a szigorúbb szövetségi felügyelettel „visszaszorítsák a pénzügyi visszaéléseket”.

Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy a lakosság, a megtakarításaink és a vállalkozásaink biztonságban, egészségben és biztonságban legyenek

– írta egy, a támogatóinak küldött levelében Blumenauer. Szerencsére ez a munka nem akadályozta meg abban, hogy a választói kárára nyerészkedjen.