Az idei első negyedévben sem csillapodott a egyéni befektetők kockázatvállaló hajlandósága. Bár a márciusi bankpánik idején megtorpantak a vásárlók, de a februárban tetőző első kéthavi részvénykereslet így is olyan erős volt, hogy három hónap alatt összejött nettó 77,7 milliárd dollár részvény- és tőzsdeirészvényalap- (ETF) vásárlás, ennyivel növelték az állományukat az amerikai tőzsdéken a kisbefektetők. Ennél erősebb első negyedévet csak tavaly és tavalyelőtt láthattunk, amikor nettó 80 milliárd dollárért vásároltak. Fontos megjegyezni, hogy ezek az összegek nem tartalmazzák a nyugdíjcélú befektetéseket. Az úgynevezett 401k nyugdíjszámlákra való befizetéseket épp a bankpánik pörgette fel, a pénzintézetek a kimenekített betéteket pótolják a nyugdíjszerű életjáradékot kínáló befektetésekkel.   

Various,Type,Of,Financial,And,Investment,Products,In,Bond,Market.
Various type of financial and investment products in Bond market. i.e. REITs, ETFs, bonds, stocks. Sustainable portfolio management, long term wealth management with risk diversification concept.
Fotó: Shutterstock

Emlékezetes, hogy amikor az egyéni befektetők részvényvásárlásai megugrottak a 2020-as koronavírus járvány első napjaiban összeomlott s hirtelen olcsóvá vált részvénypiacon, sokan azt jósolták, hogy hamar alábbhagy majd ez az őrület. De ha mégsem, akkor a karantén után újrainduló fogyasztás majd biztosan visszafogja a befektetési kedvet. Nem így történt, az egyéni befektetők még idén is ötször annyi részvényt és részvényalapot vásároltak, mint a járvány előtti évek hasonló időszakaiban. A részvénystratégák ezt azzal magyarázzák, hogy a széles piacot leképező S&P 500 rácáfolt a recessziós aggodalmakra, s idén eddig 8 százalékot emelkedett. Fontos változást jelez, hogy a részvények iránti lelkesedés ellenére halványul az elmúlt évek befektetési eufóriája. Ami abban mutatkozik meg, hogy 

az egyes részvényekkel szemben előtérbe kerültek a diverzifikált tőzsdén kereskedett részvényalapok.

Az egyéni befektetők kereskedési aktivitása ugyanakkor csökkent, visszahúzódtak például a kockázatosabb opciók piacáról. A hangulat medvepiaci vonása, hogy az egyéni befektetők a pénzpiaci alapokba is egyre többet fektetnek, ami hagyományosan menedéknek számít a volatilis részvénypiachoz képest.

Indokolt az óvatosság, hiszen a Vanda becslései szerint egy átlagos egyéni befektetői részvényportfólió értékelése körülbelül 27 százalékot olvadt a 2021. novemberi csúcshoz képest. 

 

A Charles Schwab brókercég ügyfelei több mint 1 millió új brókerszámlát nyitottak az idei első negyedévben, s nettó 132 milliárd dollárnyi eszközt adtak hozzá. Ennek ellenére az ügyfelek napi átlagos kereskedése 10 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A JPMorgan elemzése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a kisbefektetőket kiszolgáló brókercégek kereskedési volumene a teljes amerikai részvénypiaci volumen 22,5 százalékára esett vissza a 2021. januári 37 százalékos csúcsról. Az egyéni befektetők körében az opciós aktivitás is csökkent. Három év alatt 18 százalékról 12 százalékra zsugorodott a piaci részesedésük. Ugyanakkor 

az egyéni befektetők idén a részvényalapok piacán nettó vásárlók, az egyéni részvények piacán pedig nettó eladók.  

Továbbá háttérbe szorultak a pandémia idején népszerű spekulatív részvények, s az egyéni befektetők újra a bluechipek és az osztalékpapírok felé fordulnak.   

Van egy stabil befektetési kör, amelynek aránya évek óta változatlan. A Fidelity Investments tanulmánya szerint a nyugdíjcélú megtakarítások évről évre a jövedelem 14 százalékát teszik ki, beleértve a munkavállalói és munkáltatói hozzájárulásokat is.