Előre elkönyvelte a piac az újabb kamatemelést az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed e heti ülésére. Ennél izgalmasabb kérdés, hogy mikor tartanak szünetet a jegybankárok az elmúlt 40 év legagresszívebb kamatemelési ciklusában. Most mindenki Loretta Mester, a clevelandi Fed kormányzó szavait idézi: 

Sokkal közelebb vagyunk a szigorítás útjának végéhez, mint az elejéhez.

Egy újabb negyed százalékpontos emelés 16 éves csúcsra emelné a szövetségi alapok irányadó rátáját. A Fed 2022 márciusában nulla közeléből kezdte el emelni a kamatlábakat, és idén márciusban már a 4,75–5 százalékos sávba került.

Fotó: Britt Leckman / Federal Reserve

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az amerikai történelem 

négy legnagyobb bankcsődjéből három az elmúlt másfél hónapban történt.

A második legnagyobb bankcsőd épp ezen a hétvégén. Bár az elemzők úgy vélik, hogy a First Republic Bank lefoglalása és eszközeinek eladása oldhatja a feszültségeket a pénzügyi rendszerben, a Fed tisztviselőit mégis óvatosságra készteti az újabb bankcsőd. A Fed ugyanis úgy küzd az ellen, hogy a magas kamatlábakkal lassítja a gazdaságot, ami szigorúbb pénzügyi feltételeket teremt, például megemeli a hitelfelvételi költségeket, leszorítja a részvényárakat és erősíti a dollárt.

Mostanáig a Fed a gazdasági lassulás és az infláció enyhülésének egyértelmű jeleit kereste,

ami szignál lenne a kamatemelések leállítására. 

Mikor csökkent kamatot a Fed?
 

A héten invertálódott a képlet,

amennyiben a vártnál erősebb növekedésre, az alacsonyabb munkanélküliségre és a magasabb inflációra figyelnek, ami a kamatemelésre lehet jelzés.

A kötvénybefektetők már most arra számítanak, hogy a Fed még az idén csökkenti a kamatlábakat. A jegybanki tisztviselők azonban inkább stabilan tartanák a rátát, hogy fékezzék a gazdaságot. 

A befektetők tavaly október óta minden jó hírre ugranak, s túlreagálják a híreket

– mondta Vincent Reinhart, a Dreyfus and Mellon vezető közgazdásza, hozzátéve: ezért nehéz a kamatemelési ciklus végjátéka, mert 

ha a Fed kamatemelést sugall, s végül mégsem emel kamatot, akkor elszabadítja a galambralit,

ami ellentétes a jegybanki célokkal.