Főként a nemzetközi fuvarozási szegmens (ITS) 16,9 százalékos, a regionális kontrakt logisztika (RCL) 3,6 százalékos és a biztosítási üzletág 1,4 százalékos növekedésének köszönhetően a Waberer’s árbevétele éves bázison 11,2 százalékkal, 176,7 millió euróra emelkedett az első negyedévben – közölte hétfőn a pesti börze Prémium kategóriájában jegyzett vállalat.

20210519 Budapest szélkerékszélerőmű Waberer's kamionFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20210519 Budapest 
szélkerék
szélerőmű 
Waberer's kamion
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az ITS-divízió bővülését döntően az átlagos nettó árszint javulása okozta, amely az üzemanyag és útdíj árváltozását nem tartalmazza, míg az RCL-szegmens növekedése a disztribúciós tevékenység magasabb bevételének eredménye.

A nemzetközi fuvarozási szegmensben ráadásul rendkívül sikeres éves tenderszezont zárt a Waberer’s áprilisban, ami az egész idei év teljesítményére kihatással lehet. A fuvarozási piacon is tapasztalható a romló makrogazdasági helyzet keresletcsökkentő hatása, ez azonban főként az eseti megbízások árazását veti vissza, amely a csoport portfóliójában egyre kisebb súlyt képvisel.

A regionális kontrakt logisztika területén elsősorban az által leginkább sújtott élelmiszeripari és a napi fogyasztási cikkek iránti fogyasztói kereslet-visszaesés átgyűrűző hatása okozott kihívásokat, azonban kompenzálta ezt a belföldi nagy beruházások logisztikai támogatásának bővülése, illetve az autóipari szektorba tartozó ügyfelek stabil megrendelésállománya.

A Waberer’s üzemi eredménye (EBIT) közel két és félszeresére, 11,2 millió euróra bővült (plusz 146,2 százalék) az első negyedévben a bázis időszakhoz képest, míg EBIT marginja 2,9-ről 6,3 százalékra hízott.

Az EBIT meredek emelkedéséhez a legjobban, 3,7 millió euróval szintén a nemzetközi fuvarozási szegmens járult hozzá, főleg a magas minőségi elvárásokat támasztó multinacionális ügyfelek súlyának emelkedése, és a növekvő átlagos nettó díjszint miatt.

Az RCL szegmens rendszeres EBIT-je 0,3 millió euróval, míg a biztosítási szegmens eredménye 2,7 millió euróval nőtt, utóbbi nagyságrendileg egyharmad arányban a kedvezőbb kamat környezet miatti magasabb befektetési eredménynek, kétharmad arányban az alacsonyabb várható kár hányadnak köszönhetően.

A nettó eredmény a hatszorosára, azaz 10,4 millió euróra ugrott az első negyedévben, ami abszolút számban kifejezve 8,7 millió eurós javulást jelent. A negyedévben a forint erősödésének hatására a Waberer’s 2,2 millió euró nem realizált pénzügyi nyereséget könyvelt el.

A jó első negyedéves számok megerősítik az idei terveket: a vállalat konzervatív tervezés mellett mérsékelt árbevétel-növekedéssel számol, miközben az egyszeri tételek nélkül számolt EBIT meg fogja haladni a tavalyi 33,3 millió eurós értéket, ami nem tartalmazza az áprilisban bejelentett egyik tehergépjármű-gyártó céggel kötött peren kívüli egyezség egyszeri pozitív pénzügyi hatását 

– értékelte a gyorsjelentést Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.

A vezérigazgató a cég terjeszkedési terveivel kapcsolatban kifejtette, hogy 2023-ban lezárulhat az első regionális akvizíció az RCL-szegmensben, amely hozzájárul a Waberer’s regionális fókuszú, komplex logisztikai szolgáltatóvá válásához.

Emellett más, a stratégiába illeszkedő akvizíciós lehetőségeket is vizsgálnak – fűzte hozzá Barna Zsolt.

A Waberer’s részvényei az év végén elért 2080 forintos árfolyamhoz képest hétfőn 1920 forinton búcsúztak a kereskedéstől.