Múlt héten még azon tanakodott a Wall Street, hogy vajon a mesterséges intelligencia robbanásszerű terjedése nyomán elszálló részvényárfolyamokat tőzsdei buborékként értelmezhetjük-e vagy sem. Most arról ír a Wall Street Journal, hogy az AI elképesztő tőkekoncentrációt eredményez, amennyiben a változások gyorsasága miatt megszeppent befektetők inkább a nagyvállalatokban bíznak, semmint a kisebb piaci szereplőkben. Vagyis a nagy nyerteseket preferálják, akik így még nagyobbak lesznek. 

Nasdaq CompaniesThe logo of Nvidia is seen on a screen of a smartphone next to a screen with an illustration of the stock market. Nvidia is listed in Nasdaq. The Nasdaq is the second-largest stock exchange in the world after the New York Stock Exchange. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az AI-őrületből profitáló Nvidia csipgyártó piaci értéke kedden rövid időre elérte az ezer milliárd dollárt,

 így belépett az Apple, a Microsoft és az Amazon exkluzív klubjába.

 Ennek eredményeként a széles piacot leképező S&P 500 index teljesítménye még inkább függ a 10 legnagyobb kosártagtól, amelyek az idén 44 százalékos növekedést produkáltak. Nélkülük az S&P 500 kissé csökkenne, ám ezekkel együtt 10 százalékot emelkedett. 

 

De a történet nem csak a technológiáról szól. 

A távközlési szektor kivételével minden amerikai ágazatban a top 10 teljesítménye felülmúlta a többit. 

A jelenség oka a világgazdaságot övező szokatlan bizonytalanság lehet. A márciusi bankpánik amerikai regionális bankok csődjét hozta, ráadásul az Egyesült Államok történetének négy legnagyobb csődje közül három az idén volt. A pénz azóta a befektetők által minőségi cégeknek tartott részvényekbe áramlik, ahol nagy készpénztartalékok vannak és erős marginok támogatják az operációt. Ami azt jelenti, hogy 

a befektetők a nagyvállalatokra fókuszálnak, és nem bíznak a kisebb piaci szereplőkben,

 bármily sikeresek is a piacon. Az idei bankválság ugyanis élesen rávilágított, hogy a regionális hitelezők sokkal sebezhetőbbek a kamatlábak és a piaci hangulat változásaival szemben, mint azok a bankok, amelyek úgymond túl nagyok ahhoz, hogy csődbe mehessenek.

Egy ilyen koncentrált piac nagyon kiszolgáltatottá teszi a befektetőket

 – figyelmeztet Tihana Ibrahimpasic, a Janus Henderson Investors portfóliómenedzsere, aki nemrég csökkentette a technológiai kitettségét annak árán is, hogy elveszítette az Nvidia-rali egy részét. Mint mondja, ebben a szakaszban senki sem tudja, hogyan fogják szabályozni a generatív mesterséges intelligenciát.