Részben a Bayern Münchent szombaton idegenben 3:1 arányban verő, remekül játszó Lipcsének és Szoboszlai Dominik góljának is köszönhetően váratlanul a Bundesliga első helyére került a Borussia Dortmund. Az óriási fordulatot a klub sportvezetői önfeledt ugrálással ünnepelték az FC Augsburg elleni, vasárnapi meccset követően, amelyen nem mellesleg, hiszen ez is kellett az őrségváltáshoz, hármat gurítottak az aznap gólképtelen, a kiesés réme elől – ezúttal nem sok sikerrel – menekülni próbáló ellenfelüknek.

AUGSBURG, GERMANY - MAY 21: Donyell Malen of Borussia Dortmund shoots but misses during the Bundesliga match between FC Augsburg and Borussia Dortmund at WWK-Arena on May 21, 2023 in Augsburg, Germany.
Fotó: Alex Grimm / Getty Images

A szurkolótábor pedig úgy köszöntötte a meccs végén a fekete-sárgákat, mintha már meg is nyerték volna a bajnokságot. 

Csak a BVB lehet a német bajnok

– visszhangzott az augsburgi nézőtér dortmundi drukkereknek megnyitott szektoraiból.

Az optimizmusra meg is van minden oka a Borussiának, mivel kétpontos előnnyel várhatják a szezonzáró fordulót, a fél kezüket már a bajnoki trófeára téve. A csapatnak ugyanis már csupán egyetlen győzelemre van szüksége ahhoz, hogy a Bayern tíz egymást követő bajnoki címe után megtörje a bajorok dominanciáját.

Hatalmas lépést tettünk, és csúcspontra jutott az eufória. Az utolsó 90 percet saját stadionunkban játsszuk, most nem hagyhatjuk, hogy elvegyék tőlünk a végső diadalt

– nyilatkozta Sebastian Kehl, a Dortmund sportigazgatója.

Hozzátette:

Kihasználtuk emberelőnyünket, de nem volt könnyű. A lendületet megtartjuk, ám még semmi sem dőlt el.

A dortmundi esélyeket mindenesetre növeli, hogy a tabella kilencedik helyén tartózkodó Mainz látogat majd hétvégén a Ruhr-vidéki oroszlánbarlangba, s bár a német bajnokságban sohasem lehet biztosra menni, azért nagy meglepetés lenne a Rajna-partiak győzelme.

Ha pedig a Borussia Dortmund szombaton megszerezné története kilencedik német bajnoki címét, az nem csupán a futballpályán, hanem  a frankfurti parkettjén is eufóriát válthatna ki, legalábbis a klubot üzemeltető társaság befektetői körében.

A piacok várható reakciójáról már némi ízelítőt nyújtott a frankfurti tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben elért, több mint 12 százalékos emelkedés, amely öt euró fölé röpítette a részvénykurzust.

A börze hétfői becsengetése után is folytatódott a parti, délelőtt már több mint 14 százalékos plusznál és 5,11 eurónál tartott az árfolyam.

A német Der Aktionar tőzsdei hírportál szakértői szerint pedig az 5 eurós lélektani határ tartós áttörésével az utóbbi időben egyébként is viszonylag jól teljesítő BVB-részvény előtt egészen a 6 eurós szintig megnyílna a tér, ami további 20 százalékos erősödési potenciál.

A portálnál amúgy a bajnoki versenyfutás kimenetelétől függetlenül is kedvezően értékelik a BVB-részvényeket, mivel a már huzamosabb ideje rendre megtelő stadionnak köszönhetően a Borussia Dortmund GmbH ismét stabilan nyereséget termelhet.

Ezért a pandémia előtti időszak 9 euró környéki árazásához képest a papírokat még mindig sújtó tetemes diszkont már jócskán eltúlzott lehet.

 

Való igaz, pozitív tendencia rajzolódik ki a BVB május 5-én publikált negyedéves adataiból. A március végén lezárt három hónapos periódusban – azaz a vállalat üzleti évének harmadik negyedében – ugyanis a bevételei csoportszinten megközelítették a 101 millió eurót, míg az előző év azonos időszakában éppen csak hogy meghaladták a 64 milliót.

A cég nettó vesztesége a bázisidőszaki 26,6 millió euróról eközben 15,5 millióra csökkent, míg az első három negyedévben elért teljes adózott profitja a tavalyi 10,9 millióról 24,7 millió euróra ugrott.

A Refinitiv – két elemző ajánlásának átlagából számolt – konszenzusa is vételre ajánlja a dortmundi futballrészvényeket, mégpedig 5,2 eurós medián célárral. 

Kérdés, az ajánlások miként változnak, ha nem vall kudarcot a csapat szombaton a Mainz ellen.