A fedezet nélküli kriptodevizákat sokkal inkább szerencsejátékként kellene szabályozni, mintsem pénzügyi szolgáltatásként – áll a brit parlament egyik bizottságának közleményében.

The,Concept,Of,The,Collapse,Of,The,Value,Of,BitcoinThe concept of the collapse of the value of bitcoin and digital currency. A red trash can with discarded bitcoin on a turquoise background. Bitcoin has been sent to the trash. Side view. Close-up, crypto, kirpto, ftx, FTX, Genesis,
Szerencsejátékká minősülhetnek a kriptodevizák.
Fotó: Shutterstock

A pénzügyminisztérium bizottsága ezért „nyomatékosan javasolja” a törvényhozóknak, hogy a szabályozási keretek jelenleg zajló kidolgozásakor vegyék a kriptodevizákkal kapcsolatos kereskedési és befektetési tevékenységeket a szerencsejátékokkal egy kalap alá: 

ugyanakkora rizikó, ugyanolyan szabályozási keretek

– áll a bizottság állásfoglalásában. A honatyák érvelése szerint a fedezettel nem rendelkező kriptoeszközök árfolyambeli volatilitása elkerülhetetlenül hatalmas kockázat a befektetők számára, amivel a vevők nem feltétlenül vannak tisztában. 

Tartunk tőle, hogy a fedezet nélküli kriptoeszközök kereskedelmének és az azzal kapcsolatos befektetési tevékenységeknek pénzügyi szolgáltatásként történő szabályozása úgynevezett holdudvarhatást hoz létre, amely abban a hitben ringathatja a befektetőket, hogy ez a fajta tevékenység biztonságosabb, mint amilyen valójában.

A bizottság mind az elmúlt napok során egyre mélyebb gödörbe kerülő bitcoint, mind az ethert fedezet nélküli eszközként tartja számon.

Elfogyott a lendülete, lejtőre került a kurzus

A bizottság álláspontját egy egyetemi professzor, Larisa Yarovaya szakvéleményére alapozza: a szakember szerint a kriptoeszközök körüli spekuláció függőséget okozhat, ezért a szabályozásuk is a szerencsejátékokat sújtó szigorral kellene hogy létrejöjjön. 

A honatyák állásfoglalása ugyanakkor kisebb pozitívumot is tartalmaz a digitális devizák befektetőinek: a bizottság ugyanis elismerte, hogy a kriptodevizák mögött álló blokkláncnak és egyes alternatív devizáknak lehet a jövőben hasznuk a bankolási folyamatok költségeinek csökkentése és a pénzügyi rendszer fejlesztése terén.