„Nagy örömömre szolgál, hogy ma teljesítjük azon ígéretünket, amely szerint megkezdjük a kriptoeszközök ágazatának szabályozását. A közelmúlt eseményei megerősítették, hogy olyan szabályokat kell bevezetnünk, amelyek nagyobb védelmet biztosítanak az ezen eszközökbe befektető európaiak számára és megakadályozzák a kriptoeszközökkel való visszaélést a pénzmosás vagy a terrorizmus finanszírozása céljára” – mondta a svéd pénzügyminiszter, Elisabeth Svantesson.

Crypto currency Bitcoin E-commerce concept on digital Screen
Crypto currency Bitcoin E-commerce concept graphic user interface background.
Fotó: Getty Images

A kriptoeszközök piacairól szóló szabályozás védi a befektetőket azáltal, hogy növeli az átláthatóságot és átfogó keretet hoz létre a kibocsátók és a szolgáltatók számára, 

beleértve a pénzmosás elleni szabályoknak való megfelelést. Az új szabályok a haszontokenek, az eszközalapú tokenek és az úgynevezett stabil kriptopénzek kibocsátóira vonatkoznak. Kiterjed továbbá a szolgáltatókra, például a kereskedési helyszínekre és azokra a pénztárcákra, ahol kriptoeszközöket tartanak. Ennek a szabályozási keretnek a célja megvédeni a befektetőket és elősegíteni a pénzügyi stabilitás megőrzését. Ezzel együtt lehetővé kell tenni az innovációt és növelni a kriptoeszköz-ágazat vonzerejét.

A rendelet harmonizált szabályozási keretet vezet be az Európai Unióban, ami – tekintettel a kriptopiacok globális jellegére – javulást jelent a jelenlegi helyzethez képest, amikor is csak néhány tagállamnak vannak erre vonatkozó nemzeti jogszabályai.

Erősödik a de a történelmi mérföldkő ellenére hamar elfogyhat a lendület

Az irány kedvező, az elemzők mégis borús képet festenek a legnagyobb kriptodeviza jövőjéről.

A kriptoeszközök átutalására is kiterjesztik az új szabályok hatályát

Amellett, hogy a tanács széles körben szabályozza a kriptoezközöket az Európai Unióban, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében a pénzátutalásokat kísérő adatokra vonatkozó szabályokat kiterjesztette a kriptoeszköz átutalásokra is.

Ez pénzügyi átláthatóságot biztosít a kriptoeszköz-átváltások tekintetében, és olyan szilárd keretet teremt az EU számára, amely megfelel az ilyen átváltásokra vonatkozó legszigorúbb nemzetközi előírásoknak, garantálva, hogy a kriptoeszközöket ne használják fel bűncselekmények céljára.

A mai döntés rossz hír azok számára, akik kriptoeszközöket használnak az illegális tevékenységeik végzésére, az uniós szankciók megkerülésére vagy a terrorizmus és a háború finanszírozására. Európában erre nem lesz többé módjuk anélkül, hogy fény derülne a tevékenységükre – újabb fontos lépést tettünk előre a pénzmosás elleni küzdelem terén

– jelentette ki Elisabeth Svantesson.

Az új szabályok értelmében a kriptoeszköz-szolgáltatók – a tranzakció tárgyát képező kriptoeszközök összegétől függetlenül – 

kötelesek összegyűjteni és hozzáférhetővé tenni bizonyos adatokat az általuk lebonyolított kriptoeszköz-átutalások kezdeményezőjéről és kedvezményezettjéről. 

Ez biztosítja a kriptoeszköz-átutalások visszakövethetőségét, ezáltal az esetleges gyanús ügyletek könnyebb azonosítását és letiltását.