Ahogy emelkedik az amerikai részvénypiac, úgy kérdőjelezik meg egyre többen a rali fenntarthatóságát. A vezető index – S&P 500 – értéke idén már 10 százalékkal emelkedett, de jó beszálló kínálkozott március közepén is, azóta 9,1 százalék hozamot tehetett zsebre, aki bevásárolt az indexet követő ETF-be – ilyen teljesítmény után megjelennek az óvatosabb hangok.

Fotó: AFP

Sokan adnak Michael Wilson, a Morgan Stanley stratégájának véleményére, tavaly ő volt azon kevesek egyike, akik előre jelezték a tőzsdék 2022-es esését. Prognózisát tavaly az Institutional Investor szaklap első helyezéssel díjazta. Wilson egyike a legpesszimistább tőzsdei szakértőknek, medveálláspontját az amerikai tőzsdék erős teljesítménye sem ingatja meg, szerinte túl sok a kockázat, ami a piacokra leselkedik. Hétfői, az ügyfeleknek kiküldött jegyzetében felteszi a kérdést: megerősítést nyerhet-e egy új bikapiac? Majd igyekszik leszögezni, a válasz egyértelmű nem. Szerinte a fő kockázatok a következők:

– Túl magas a részvények értékeltsége.
– A piac emelkedésében túl kevés vesz részt.
– A klasszikus defenzív részvények máris túlértékeltté váltak.

Ahol Wilson félig üres, ugyanott kollegája, a Bank of America stratégája, Savita Subramanian félig teli poharat lát, szerinte a vezető amerikai index 4300 pontig emelkedhet az év végére (jelenleg 4200 pont körül ingadozik), eddig csak 4000 pontot jósolt. Szerinte felesleges keseregni azon, hogy az olcsó pénz korszaka lezárult, sőt: 

az amerikai vállalati szektor az olcsó finanszírozásról áthelyezi, áthelyezte a hangsúlyt a strukturális előnyökre, ezek a hatékonyság, az automatizálás és a mesterséges intelligencia. 

Az S&P 500 index alakulása 3 hó
 

A történelmi példák mindenesetre a Bank of America szakértője mellett állnak: ha az év első száz napja nagyobb emelkedéssel telt az amerikai tőzsdén, a pozitív hangulat rendre kitartott az év egészére is. 

Legutóbb, 2021-ben az első száz nap 11,7 százalék pluszt hozott az amerikai tőzsdeindexben, a teljes év pedig 26,9 százalékos emelkedéssel zárult. 

Szinte ugyanez volt a forgatókönyv 2019-ben: 12,7 és 28,9 százalékos pluszokkal. 
A befektetők rövid távon az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos vitákra tekintenek kockázatként, ha lesz megegyezés, az valószínűleg újabb löketet adhat a részvénypiacoknak – a Morgan Stanley stratégája szerint ez utóbb majd fals kitörésnek bizonyul majd. Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök hétfőn folytatja az egyeztetéseket.