Az uránhoz köthető részvények árfolyama jelentősen megugrott szerte a világon, miután az Egyesült Államok szenátusának illetékes bizottsága olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely felgyorsítja az új, fejlett nukleáris reaktorokból álló flotta telepítését. Utasítanák az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottságát (NRC), hogy vizsgálja meg az atomerőművek engedélyezési folyamatait, és azt is, hogy módosíthatók-e az irányelvek a fejlett atomreaktorok gyors jóváhagyása érdekében.

FRANCE - OCCITANIA - NUCLEAR POWER PLANT PARTIALLY SHUT DOWN - ATOMIC ENERGY France, Golfech, 2022-07-03. One of the reactors of the Golfech nuclear power plant is partially shut down. Photograph by Francois Laurens / Hans Lucas.France, Golfech, 2022-07-03. Un des reacteurs de la centrale nucleaire de Golfech est partiellement a l’arret. Photographie par Francois Laurens / Hans Lucas. (Photo by Francois Laurens / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Francois Laurens / AFP

A törvényjavaslat különösen a korábbi ipari vagy kereskedelmi létesítményekben építendő új generációs reaktorok engedélyezésének sürgősségét szorgalmazza, és arra utasítja az NRC-t, hogy koordinálja az Egyesült Államok és más országok közötti, a nukleáris energia hasznosításának növelésére vonatkozó erőfeszítéseket. 

A Global X Uranium ETF 10 százalékot emelkedett múlt kedd óta, 

míg a kanadai Cameco Corp, a világ egyik legnagyobb globális gyártója és finomítója 12,4 százalékos rali után 12 éves árfolyamcsúcsot állított fel.

A mezőgazdaság termékek piaca ezzel szemben vegyes képet mutat. A gabonaágazatban az északi féltekén eddig bőséges termésre volt kilátás, ennek nyomán a ciklusban tapasztalható legalacsonyabb árak alakultak ki. Ezt az elmúlt hónapban Európában és Amerika egyes részein tapasztalható nagyon száraz időszak most átírhatja, és az árfolyam, úgy tűnik, támaszra talált múlt héten.

 

Most mindenki Oroszországra figyel, amely eddig kiemelkedő búzatermést prognosztizált erre az évre is, azonban a talaj kiszáradásáról, a csapadékhiányról szóló jelentések, valamint az ukrajnai harcok eszkalálódása ezt felülírhatja, és a búzaár ismét erősödésbe kezdhet azt követően, hogy kétéves mélypontra süllyedt és tíz év óta először kereskedik a termény a kukorica alatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete időközben közzétette a májusi havi élelmiszerár-indexét.

 Az öt fő ágazatra kiterjedően 95 élelmiszert követő index átlagosan 124,3 pontot ért el, ami kétéves mélypont, 

2,6 százalékos csökkenés áprilishoz képest és 22,1 százalékos esés a 2022 márciusában elért történelmi csúcshoz viszonyítva. A növényi olajok (–8,7 százalék), a gabonafélék (–4,8) és a tejtermékek (–3,2) árcsökkenését csak részben ellensúlyozta a cukor (+5,5 százalék) és a hús (1) drágulása.