A héten, amikor a részvénypiacokon folytatódott az emelkedés, a hozamok, a dollár pedig gyengébben teljesített, még azelőtt, hogy Powell Fed-elnök múlt szerdán az amerikai kongresszus egyik bizottsága előtti kemény beszédének hatására bizonyos területeken változás állt volna be. Beszédében egy továbbra is erős amerikai gazdaságot írt le, ahol az túl magas, és megismételte, hogy a legtöbb döntéshozó szerint a kamatlábaknak magasabbra kell emelkedniük az árak letörése érdekében. 

A június 20-ig tartó héten a Bloomberg Árupiaci Index 2,5 százalékkal emelkedett, és minden ágazatban nyereséget mutatott, kivéve a nemesfémeket, ahol folytatódott a nyereségrealizálás, miután a FOMC legutóbbi ülése a kamatemelés tetőzését tovább halasztotta. A nyereség az energiaiparban (3 százalék) és leginkább a gabonapiacon (8,3 százalék) koncentrálódott, miután a forró és száraz időjárás aggodalmat keltett a kulcsfontosságú termények idei termelési szintjével kapcsolatban. 26olh_cot1 

 

A spekulánsok a szinte minden ágazatra kiterjedő nyereségekre reagálva egynegyedével, 1,14 millió kontraktusra emelték 24 főbb határidős árutőzsdei ügyletük összesített nettó vételi pozícióját. A növekedés nagy részét a gabonaágazat adta, miután a kereskedőket váratlanul érte a közelmúltbeli erős rali. Nőtt a hosszú kitettség aránya a nyersolaj, a gáz, a réz és a cukor piacán is. 

Az energiaszektorban tapasztalható erő támogatta a nyersolaj, különösen a brent friss vételét, amely a 19 ezer kontraktusnyi nettó vétel 84 százalékát tette ki, igy alakult ki a 297 ezer kontraktusnyi nettó vételi mennyiség, ami még mindig az elmúlt hónapokban látott tartományon belül van. Ez idő alatt azonban a pozíciókat egyre inkább a brentbe (+84 kontraktus) helyezték át a WTI (–53,4 kontraktus) rovására. Emellett a gázolajvásárlás két hónapos csúcsra emelte a nettó értéket. 

Powell Fed-elnök hét közepén tartott, a nemesfémek árfolyamára mélyütésként ható beszéde előtt a hosszú aranypozíciók kismértékben, 94 600 kontraktusra nőttek, míg az ezüst hosszúpozíciói 23 százalékkal 11 300-ra csökkentek. A réz vételi pozíciók továbbra is a 2019 decembere óta a leggyorsabb háromhetes emelkedést mutatták – a kínai ösztönzésre és a javuló technikai kilátásokra összpontosítva, ami azt eredményezte, hogy a nettó hosszú kitettség 16 300 kontraktussal, 23 300-ra ugrott, ami a legmagasabb január óta. 

A gabonák piacán a spekulánsok hozzájárultak a 8,3 százalékos heti nyereséghez, mivel folytatták a pozíciók kiigazítását, tekintve, hogy felkészületlenül érte őket a hirtelen emelkedés. A múlt héten 2020 szeptembere óta a leggyorsabb vételi ütemet produkálták, ennek eredményeként a nettó vételi pozíció a hat fő gabona- és olajosmag-kontraktusban 151 ezer kontraktusra ugrott, ami még mindig 72 százalékkal alacsonyabb a februári csúcsnál. A vásárlásokat a kukorica és a búza vezette.