Továbbra is a fejlődő piacok között tartja számon az MSCI indexszolgáltató Dél-Koreát, mivel annak minden igyekezete ellenére sem sikerült még elhárítania az összes, korábban már azonosított, piaci hozzáférhetőséggel kapcsolatos problémáját. Az MSCI szakértői kiemelték: a dél-koreai vezetés piacpárti törekvései ugyan megsüvegelendők, ám többségében még csak a tervezés stádiumában vannak, így az életbe léptetésükig nem áll módjukban a lehetséges pozitív hatásokat figyelembe venni a döntésükkor.

Incheon,,Korea,,October,25,,2019:,Aerial,View,Of,Songdo,Park
Fotó: Shutterstock

Az indexszolgáltató kommentárjából egyes szakértők azt a következtetést vonják le, hogy jövőre szabaddá válhat az út Dél-Korea fejlett piaci figyelőlistára való felvétele előtt. A távol-keleti ország vezetése ugyanis gyakorlatilag mindent megtesz annak érdekében, hogy az FTSE Russel és az S&P Dow Jones Indices után  

a legrangosabb indexszolgáltató, az MSCI is a fejlett piacok közé léptesse őket elő.

A dél-koreai kormányzat az elemzőcég korábbi kritikáira válaszul már bejelentette, dolgozik valutája kereskedelmének liberalizálásán: a vonnal ugyanis csak a helyi munkaidő alatt lehet kereskedni, nagyban korlátozva ezzel a globális hozzáférhetőségét. Az intézkedésekre a kormányzat szerint a valuta értékének védelme érdekében van szükség, de már folyamatban van egy piacbarátabb keretrendszer kidolgozása.

Dél-Korea emellett nagy energiát fektet abba is, hogy piacait a külföldi befektetők számára hozzáférhetőbbé tegye. A felminősítés elmaradásának hírére az ország 102 legnagyobb részvényének árfolyamát követő MSCI Dél-Korea index visszafogottan reagált.

Az MSCI Dél-Korea index alakulása 2023-tól
A befektetők a rossz hírek ellenére sem rángatták meg látványosan a koreai parkettet

Lee Young Jae, a Pictet alapkezelő elemzője szerint a felminősítés elmaradása hosszabb távon sem lesz különösebb negatív hatással az országindex alakulására, mivel a piac a pesszimista forgatókönyvet árazta már előzetesen is. A szakértő hozzátette: véleménye szerint Dél-Korea átsorolása csak idő kérdése.

Az esetleges felminősítés következményei azonban egyelőre erősen kérdésesek: a lépés nyomán egyes elemzők szerint Korea egy sokkal kisebb hallá válna egy sokkal nagyobb tóban, relatív súlya alapján pedig csökkenne az MSCI piaci indexekben szereplő részvényeinek száma is, hozzávetőlegesen 160 milliárd dolláros tőkekiáramlást okozva ezzel az ország 1,9 ezermilliárd dolláros parkettje számára. 

Dél-Koreának semmi sem drága: a tragikus kilátások ellenére is űzik a felminősítést

Dél-Korea minden vágya, hogy fejlett piaccá kiáltsák ki, pedig ez a múltban rendre katasztrofális következményekkel járt az átsorolt országok számára.

A Goldman Sachs optimista elemzői azonban másképp látják: szerintük a felminősítés ötvenmilliárd dolláros tőkebeáramlással járna, felpörgetve ezzel az ország részvénypiacát és gazdaságát egyaránt.