Az elmúlt időszak slágertémája egyértelműen a mesterséges intelligencia volt, az AI-jal kapcsolatba hozható cégek részvényei valóággal kilőttek. Az AI előretörése katalizátor lehet az olyan iparágak számára, mint a félvezetőgyártás, ugyanakkor elviszi a figyelmet az iparág olyan más növekedési területeiről, mint a megújuló energiaforrások kiaknázása, az elektromobilitás terjedése vagy a IoT, így az Infineon és a hozzá hasonló cégek kisebb figyelmet kapnak, mint mondjuk az Nvidia.

Holott lenne ok az Infineon követésére is. A német vállalat a 12. legértékesebb félvezetőgyártó-márka a Brandirectory elemzése alapján, a világ vezető autóipari és energetikai mikrocsipgyártója, míg a mikrokontrollerek esetén az ötödik a rangsorban.  A cég négy üzletágon keresztül működik: Automotive, Green Industrial Power, Power & Sensor Systems és Connected Secure Systems.

 

Az elemzői várakozásokon felüli teljesítményt nyújtott az év elején a társaság, a főbb eredménysorokon szignifikánsan az egy évvel ezelőttinél magasabb számokat publikáltak. Éves alapon a bevétel 25, az egy részvényre eső korrigált eredmény 57 százalékkal emelkedett. A fő hajtóerőt az autóipari és a zöldipari energiaüzletágak jelentették.

Bár az olyan fogyasztói termékek, mint a mobiltelefonok vagy számítógépek piacán a vállalat még nem látja a javulás jeleit, bizakodóan tekintenek a jövőbe. 

A menedzsment magabiztos, a nemrég közzétett guidance emeléséről döntött. 

A korábbi 15,5 milliárd eurós bevétel előrejelzés helyett már 16,2 milliárdot várnak az idei pénzügyi évre. A korrigált bruttó marzs és a működési marzs esetén egyaránt 2-2 százalékponttal felfelé javították az előrejelzésüket, már 47-re, illetve 27-re valószínűsítik a két értéket. A korrigált cash flow-ra vonatkozó várakozásukat 300 millió euróval, 1,8 milliárdra növelték.

Az Infineon értékeltsége attraktív szintekre süllyedt az elmúlt hónapokban. Jelenleg 13,5-es P/E ráta mellett kereskednek a társaság részvényeivel, azonban az elmúlt öt évben átlagosan 20,6 volt ez az érték. Az árfolyam a szeptemberi 22 eurós mélypontról indult emelkedésnek, majd innen egészen 38-ig menetelt, jelenleg 35 euró környékén található a kurzus. Lefelé a 32,50-es szint szolgál támaszként, és amennyiben ez nem törik le, úgy érdekes választás lehet a papír. Az igazi áttörést viszont a félvezetőipar ciklusfordulója hozhatná el.

Végül muszáj pár szót ejtenünk a kockázatokról is. A félvezetőgyártó iparág erőteljesen ciklikus, jelentősen ki van téve a globális gazdaság ingadozásainak. Rizikófaktort jelentenek a geopolitikai tényezők is. Az olyan konfliktusok, mint az orosz–ukrán háború vagy a kínai–amerikai kereskedelmi rivalizálás és az ezzel összefüggő szankciók befolyásolhatják a társaság eredményességét. A cég teljesítménye függ a beszállítóktól, a beszállítói vonalak sérülése fennakadásokat okozhat, míg a nyersanyagárak emelkedése a marzsok romlását eredményezheti.