Mától az OTP Bank a többségi tulajdonosa Üzbegisztán ötödik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának, az Ipoteka Banknak, ezzel az első külföldi szereplőként vesz részt az üzbég bankszektor privatizációjában. Az akvizíció első lépése zárult most le: az OTP Bank az üzbég gazdasági és pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 75 százalékát vásárolta meg, a második lépésben a fennmaradó 25 százalék megvételére pedig három év múlva kerül sor. A tranzakció új fejezetet nyit az OTP csoport történetében, hiszen Üzbegisztán az első közép-ázsiai ország, ahol a csoport megkezdi működését. 

20221201 Budapest
Otp bank
fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság20221201 BudapestOtp bankfotó: Kallus György LUSVilággazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az Ipoteka Bank csaknem 1,5 millió fős lakossági ügyfélkörrel, valamint az összes eszközállományt tekintve 7,6 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhet.

Előzmények

Az OTP Bank 2020 vége óta tárgyalt az üzbég kormánnyal az ottani bankszektor privatizációjában való részvétel lehetőségeiről. A felek 2022 decemberében Taskentben aláírták az ország ötödik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójáról, az Ipoteka Bankról szóló adásvételi szerződést, amelynek értelmében az OTP Bank két lépésben megvásárolja az ottani gazdasági és pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 100 százalékát (98 százalékos részesedés). Ma az első pénzügyi tranzakció sikeresen lezárult, ezzel az OTP Bank tulajdonába került az Ipoteka Bank részvényeinek 73,71 százaléka, valamint az OTP Bank közvetett tulajdonába kerültek az Ipoteka Bank 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalatai, a pénzügyi lízinggel foglalkozó Ipoteka Leasing és a biztosítási szolgáltatásokat nyújtó Imkon-Sugurta. Az OTP Bankkal együttműködve az International Financial Corporation (IFC) továbbra is finanszírozási és fejlesztési támogatást nyújt az Ipoteka Banknak.

Az üzbég bankpiac privatizációjában első külföldi szereplőként részt venni hatalmas felelősség és nagy lehetőség az OTP csoport számára. Az országban végrehajtott határozott politikai és gazdasági reformok elköteleződést mutatnak egy egyre nyitottabb, versenyalapú piacgazdaság kialakításának az irányába. A digitalizáció terén elért eredmények és a folyamatban lévő infrastrukturális beruházások kiváló alapot teremtenek arra, hogy az üzbég gazdaság, és annak fontos szereplőjeként az Ipoteka Bank is dinamikus és fenntartható növekedést érjen el a következő években, évtizedekben. Üzbegisztán az első ország, ahová belépünk a közép-ázsiai régióban, ezért nagymértékben támaszkodunk arra a sikeres stratégiára, amely az Ipoteka Bankot piacvezető jelzáloghitelezővé tette – fejtette ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. 

 

Az Ipoteka Bankról

Az Ipoteka Bank mérlegfőösszegét tekintve Üzbegisztán ötödik legnagyobb hitelintézete, a piaci részesedése 7,6 százalékos, csaknem 1,5 millió lakossági ügyféllel, 39 régióközpontként működő bankfiókkal, valamint több mint 200 ügyfélkapcsolati ponttal és jelentős vállalati ügyfélkörrel. Az elmúlt három évben – a helyi bankszektor dinamikus növekedésével összhangban – a bank állományai is jelentősen növekedtek: a hitelállomány 20, a betétállomány 24 százalékos átlagos éves ütemmel. A bank adózott eredménye is folyamatosan javult az elmúlt években.