Már az OTP Bank első negyedéves gyorsjelentésében foglaltak alapján lehetett sejteni, hogy egészen jó üzletet kötött a vezető magyar pénzintézet az üzbegisztáni Ipoteka Bank megvásárlásával, most pedig az is kiderült, hogy pontosan mennyit fizetnek a magyarok az eddig állami tulajdonban lévő bankért.

 

Az összegről Üzbegisztán elnöke – Shavkat Mirziyoyev – tett említést egy befektetői fórumon, amelyen a folyamatban lévő privatizációs lépéseket és a 2023-as értékesítési terveket mutatta be. Üzbegisztánban a magánosítást felgyorsították, az elmúlt évben tízszer annyi bevétel keletkezett az állami értékesítéséből, mint a megelőző tíz évben.

Az elnök azt mondta, hogy az Ipoteka Bank állami részvényeinek eladása 324 millió dollárért történt, mai árfolyamon ez 112 milliárd forintnak felel meg. 

Ezzel az OTP tulajdonszerzése az elmúlt év legnagyobb tranzakciója lesz, amelyhez még a törökországi Coca-Cola Icecek üzletszerzése ér fel 252 millió dollárért, ezzel 57,12 százalékot szereznek a Coca-Cola Bottlers Uzbekistanban. 2022-ben összesen 990 millió dollár privatizációs bevétele keletkezett Üzbegisztánnak, vagyis az OTP-től érkezik az összeg közel harmada.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója és Shavkat Mirziyoyev, Üzbegisztán köztársasági elnöke

Az OTP azt közölte május 10-én, hogy az Ipoteka-tranzakció pénzügyi zárására és konszolidációjára május végén, június elején kerül sor, 

az üzbég hitelintézet hathavi eredménnyel járul hozzá a csoport éves adózott eredményéhez.

Ami pedig még jobb hír, hogy a konszolidáció kapcsán egyszeri pozitív eredményhatással is számol a bank, amelynek adózás utáni eredményhatása (badwill jóváírás) meghaladja a 200 millió eurót.

Az OTP Bank az Üzbég Köztársaság Pénzügyminisztériuma tulajdonában lévő részvényeit két lépésben vásárolja meg: a részvények 75 százalékát most, a fennmaradó 25 százalékot pedig három évvel az első tranzakció pénzügyi zárása után. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a 324 millió dollár a 75 vagy a 100 százalékos üzletrészre vonatkozik-e, ez ügyben kerestük az OTP kommunikációs osztályát, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Az Ipoteka Bank Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja, mérlegfőösszege alapján piaci részesedése 8,5 százalék, több mint 1,6 millió lakossági ügyféllel és jókora vállalati ügyfélkörrel.  

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szamarkandi üzleti fórumán Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, 

már három éve döntést hoztak az üzbegisztáni piacra lépésről, az ukrajnai háború kitörése miatt azonban elbizonytalanodtak,

de végül a magas növekedési kilátások miatt az akvizíciós folyamat végigvitele mellett döntöttek. A makrogazdasági folyamatok valóban ígéretesek: az üzbég három év alatt 60 milliárd dollárról 80 milliárdra nőtt, idén pedig 84-85 milliárd dollár a várakozás.  

Az Ipotekáról a legutolsó adatok a 2022. július 1-jei állapotot tükrözik. Eszerint a bank mérlegfőösszege 1186 milliárd forintnak megfelelő üzbegisztáni som, ebből 901 milliárd forint a (3,7 milliárd dolláros mérlegfőösszeg és 2,9 milliárd dolláros hitelportfólió). 

A bank saját tőkéje 516 millió dollár, ez alapján az OTP 0,63-es P/BV árazáson szerzi meg az Ipotekát. 

Mivel az OTP bejelentette a 200 millió eurós egyszeri pozitív eredményhatást, így a tranzakciós ár megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Erik Livny, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közép-ázsiai vezető közgazdásza szerint az üzlet mérföldkőnek számít. Ez az első, hogy egy nagy állami tulajdonú bank és vele együtt az állami pénzintézetek mérlegében lévő eszközök 8 százaléka magánkézbe kerül. Az állam részesedése a szektorban most még 80 százalékos, az Ipoteka-eladással ez 70-re csökken. A szerződésnek van egy záradéka, amely szerint az OTP-nek tőkeemelést kell végrehajtania az Ipotekában, valamint bővítenie kell a hitelekhez való hozzáférést a fiatal magánszemélyek és a kkv-k számára.