Csapásként érte a londoni Canary Wharf negyedet, hogy a HSBC bankóriás kiköltözött 45 emeletes toronyházából. Ám a vállalatok kivonulása ennél is nagyobb méreteket ölt a London központjától keletre lévő, 128 hektáros banknegyedben. A negyed irodáinak 17,1 százaléka üresen áll, akkora kihasználatlan irodaterülettel, mint a New York-i Empire State Building. A londoni City irodáinak csak 10,7 százaléka vár bérlőre.

Fotó: AFP

A HSBC is a londoni Citybe, az úgynevezett Szent Pál Panoráma fejlesztés irodakomplexumába költözik, ahol 556 ezer négyzetlábnyi (51 650 négyzetméter) területet foglal el. Eddig az HSBC-toronyban 1,1 millió négyzetláb volt az irodaterület. 

Nem véletlen, hogy a Moody’s a múlt hónapban 

bóvlira rontotta a Canary Wharf Group kötvényeinek hitelminősítését. 

A katariak és a Brookfield tulajdonában lévő fejlesztőcég kötvényei jelentős diszkonttal forognak, 16 százalék feletti hozammal. 

A Canary Wharf válsága azért is szembeötlő, mert 

az európai irodapiac eddig jól tartotta magát.

Londonban, Párizsban és Frankfrutban sokkal nagyobb arányban tértek vissza a dolgozók az irodákba, mint a tengerentúlon.  

A másutt is tapasztalható, dráguló finanszírozás és a home office mellett 

a londoni irodapiac harmadik nagy kockázata a zöldülés.

A londoni ingatlanpiacon több száz épület nem felel meg az ország új környezetvédelmi előírásainak. 

A régi irodahelyiségek környezetvédelmi előírások szerinti korszerűsítésének költségei hátrányos helyzetbe hozzák Canary Wharfot

– hangsúlyozta Zachary Gauge, a UBS európai ingatlanpiaci szakértője. Emlékeztet: Canary Wharf az 1980-as évek hajózási válságának mellékterméke. A West India Dockot Margaret Thatcher pénzügyi deregulációja nyomán foglalták el az olcsó ingatlanokat kereső bankok.  

A múlt század 90-es éveiben Canary Wharf afféle londoni Manhattan lett.

 

Canary Wharf az ezredforduló tájékán megelőzte a Londoni Cityt, mert olyan amerikai cégeket látott el, amelyek sokemeletes épületeket akartak a magasan képzett munkaerő számára

– mondta Anthony Breach, a Centre for Cities elemzője. Az épületek időközben elavultak, ráadásul a Brexit miatt London elveszítette korábbi pénzügyi vonzerejét.

A Canary Wharfban a svájci Credit Suisse hosszú távú jelenléte is kérdéses. Továbbá azt sem tudni, hogy mi lesz egy új fejlesztéssel, az YY épülettel, amely a Bloomberg szerint egyelőre bérlő nélkül marad. 

A pénzügyi szektor zsugorodásával

a Canary túlélésének záloga egy élettudományi kampusz kiépítése lehet, 

amelyhez lakások, éttermek is kapcsolódnak. Nagy reményeket fűznek a lakossági szektorhoz. A 3500 lakásból 2200 lakott, míg három évvel ezelőtt nulla volt a lakásbérlők száma. További kétezer lakás épül. A gyalogosforgalom 50 százalékkal meghaladja a járvány előtti szintet, és megjelentek a zenei és művészeti fesztiválok a korábban steril pénzügyi negyedben.