Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank vezetője, aki az EKB kormányzótanácsának tagja azt is elmondta, hogy a kamatemelések a végéhez közelednek, és a kamatokat elég hosszú ideig magas szinten tartják majd ahhoz, hogy kifejtsék gazdaságra gyakorolt hatásukat. Az IMF volt vezető közgazdásza, a szintén francia Olivier Blanchard már régóta szorgalmazza a 2 százalékos inflációs cél megemelését, azzal érvel, hogy

a nagyobb rugalmasságnak több előnye lenne, mint amekkora növekedési árat a gazdaságoknak fizetniük kellene.

Villeroy de Galhau

Villeroy szerint azonban  a cél megemelése „hamis illúziót kelt”, és a hitelfelvételi költségek ugrásszerű megemelkedését okozná.

Ha bejelentenénk, hogy inflációs célunk már nem 2, hanem 3 százalék, a hitelezők azonnal legalább 1 százalékkal efelé lőnék be a kölcsönök kamatát.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója ugyanezen a panelbeszélgetésen azt mondta, hogy a 2 százalék megfelelő egyensúlyt teremt, ugyanis az embereknek mindennapi döntéseik során nem kell a pénzromlással számolniuk, ugyanakkor a nulla kamatszint túl alacsony lenne. „Ha belenyúlunk a rendszerbe, akkor nemcsak a szintet, hanem az elvárásokat is újra kell definiálnunk” – hangsúlyozta.