Enyhül az amerikai feszítettsége. A legfrissebb adatok szerint elkezdett zsugorodni az új alkalmazottak fizetése, ami éles fordulatot jelent az elmúlt évekhez képest, amikor a folyamatosan emelkedő bérek ösztönözték a munkahelyváltást. A pandémia után újrainduló gazdaságban a vállalatok versenyeztek a munkavállalókért, most azonban hűl a tengerentúli munkaerőpiac. A vállalkozások óvatosabbá válnak a munkaerő-felvételben. Sok vállalat kevesebbet fizet az új alkalmazottaknak, mint néhány hónappal ezelőtt, egyes vállalatok pedig sokkal kevesebbet kínálnak.

Mckinney,,Tx,Usa,-,February,22,,2021:,Costco,Employees,Helping
Fotó: Shutterstock

A ZipRecruiter webhelyen idén több mint 20 ezer munkakörre adtak fel hirdetést. A legtöbb munkakör átlagos fizetése csökkent a tavalyi évhez képest.

A legmeredekebb bércsökkenések a technológiai és logisztikai ágazatokban tapasztalhatók.

Éles fordulat történt a tavalyi évhez képest, amikor a ZipRecruiter szerint a meghirdetett munkakörök háromnegyedének kompenzációja emelkedett év per év alapon. Bár az általános bérnövekedés még tart, és idén júniusban két év után először meghaladta az inflációt, mert a fogyasztói árak emelkedése lelassult. Ennek ellenére a bérnövekedés tavaly nyáron tetőzött, s azóta 5,7 százalékra mérséklődött a washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint. 

Mivel az új alkalmazottak havonta az összes foglalkoztatott munkavállaló körülbelül 4 százalékát teszik ki, eltarthat egy ideig, amíg fizetésük kiigazítása megjelenik a szövetségi adatokban

– mondta Julia Pollak, a ZipRecruiter vezető elemzője, szerinte a technológiai szektor tömeges elbocsátásai is szerepet játszottak az új alkalmazottak fizetésének csökkenésében. 

Fizetések változása
 

A világjárvány idején a munkavállalók ellátási lánca megszakadt, sok munkavállaló álldogált  a munkaerőpiac partvonalán, s a vállalatok versenyeztek, hogy becsalogassák őket a gyárkapun, ami aukciós mentalitást alakított ki, ám ennek most vége

– hangsúlyozta Laurie Chamberlin, az LHH Recruitment Solutions észak-amerikai vezetője.