A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms újabb nagyszabású leépítésbe kezd: mintegy 10 ezer alkalmazottat bocsát el, további ötezer nyitott pozíciót pedig megszüntet a következő fél évben.

In Dublin, It's Elon Musk Versus the Housing Market The Meta Platforms Inc. office building in the 'Silicon Docks' area in central Dublin, Ireland, on Tuesday, Nov. 29, 2022. Dublin, the Irish capital where Twitter Inc. has an office that had about 500 employees, is in the midst of a housing crisis driven by chronic undersupply of new homes and a mass exodus of private landlords. Photographer: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg via Getty Images
A Meta dublini székházában sem mindenkinek biztos a munkahelye.
Fotó: Getty Images

Búcsút kell vennünk azoktól a tehetséges és szenvedélyes kollégáinktól, akik részesei voltak a sikerünknek. Ők a küldetésünknek szentelték magukat, és én személy szerint hálás vagyok minden erőfeszítésükért

– írta keddi elbocsátó szép üzenetében Mark Zuckerberg vezérigazgató.

Az elbocsátások első hulláma ezen a héten kezdődik, és a Meta toborzó egységét érinti. A második hullám áprilisban következik, amikor is a technológiai szerepkörökre koncentrálnak. A harmadik, májusi leépítési kör az üzleti területen dolgozó munkatársak kerülnek sorra. 

Fókuszban a költségcsökkentés és a hatékonyság növelése

Zuckerberg korábban arról beszélt, hogy az idei év a hatékonyság jegyében telik a vállalatánál. Akkor beszámolt arról is, hogy „laposítja” a vállalat struktúráját, azaz eltávolít néhány középvezetői szintet, hogy felgyorsítsa a döntéshozást. Hangsúlyozta, hogy jobban kell rangsorolni a projekteket és a beruházásokat. 

Amióta tavaly csökkentettük a létszámunkat, az egyik meglepő eredmény az, hogy sok minden gyorsabban ment. Visszatekintve, alábecsültem az alacsonyabb prioritású projektek közvetett költségeit

– foglalta össze Zuckerberg az első kirúgási hullám tapasztalatait. Bejegyzésében ígérte, hogy az átszervezések után feloldják az új munkavállalók felvételi tilalmát, és teljes erővel a mesterséges intelligenciára koncentrálnak.

A Meta alkalmazottainak létszáma a Covid–19-járvány idején dinamikusan megnőtt: 2020-ban, a pandémia első évében 30 százalékkal, 2021-ben pedig 23 százalékkal lettek többet a Zuckerberg-galaxisban. Az első elbocsátási hullám előtt a vállalatnak már több mint 87 ezer alkalmazottja volt. A Facebook novemberben 11 ezer embert, a teljes alkalmazotti állomány 13 százalékát bocsátotta el.

Bejelentett elbocsátások a technológiai szektorban
 

A Meta többkörös elbocsátási sorozata nem egyedülálló, az elmúlt fél évben a technológiai és kereskedelmi szektorokban több cég csökkentette a költségeit hasonló módon, a többi között a Google anyavállalata, az Alphabet, a Microsoft és az Amazon is.