Kína hétfőtől felére csökkenti a részvényekkel történő ügyletkötésre kivetett tőzsdei kereskedési illetéket a világ második legnagyobb tőkepiacának fellendítésére tett újabb szabályozói kísérlet jegyében.

STAR Market cools down on second dayCHINA SHANGHAI LISTING CEREMONY OF STAR MARKET
Fotó: Northfoto

A Pénzügyminisztérium vasárnap rövid közleményt tett közzé arról, hogy hétfői hatállyal mérsékli a részvénykereskedésre kivetett 0,1 százalékos illetéket „a tőkepiac élénkítése és a befektetői bizalom növelése érdekében”.

A Reuters már pénteken beszámolt róla, hogy a hatóságok a tőzsdei kereskedésre kiszabott terhek felezésére készülnek azt követően, hogy a kínai blue chip részvényindex, a CSI 300 kilenchavi mélypontra zuhant.

Egy ilyen intézkedés rövid távon valószínűleg lendületet ad a piacnak, de hosszú távon nem lesz nagy hatása

– mondta Xie Chen, a Shanghai Jianwen Investment Management Co. alapkezelője, aki szerint ez a fellendülés mindössze két-három napig, vagy még rövidebb ideig tarthat majd.

A pénzügyminisztériumi lépéssel párhuzamosan a Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság (CSRC) is új intézkedéseket vezetett be a tőzsdei vállalatok iránti piaci bizalom megerősítésére.

A CSRC vasárnap közölte, hogy Kína lassítani fogja az elsődleges tőzsdei bevezetések (IPO-k) ütemét, és tovább korlátozza a nagytulajdonosok részvényeladási ügyleteit.

A tőzsdefelügyelet közlése szerint a kínai tőzsdék ezzel párhuzamosan lejjebb szállították a részvénypozíciók megnyitásához szükséges alapletéti követelményeket.

A kínai vezetők múlt hónapban kötelezték el magukat a világ második legnagyobb tőkepiacának felpezsdítése mellett, amely a pandémia utáni újranyitást és az ingatlanpiaci válság mélyülését követően lejtőre kerül.

Peking ennek érdekében egy sor intézkedést hozott, többek között a múlt héten a vártnál kisebb mértékben csökkentette az egyik legfontosabb hitelezési referenciaértéket. A befektetők azonban ennél is erőteljesebb politikai választ, köztük masszív kormányzati kiadásokat szeretnének.

A kínai gazdaság gyengélkedésének legújabb jeleként a helyi iparvállalatok 7 százalékos profitcsökkenésről számoltak be az előző hónapra vonatkozóan. Az iparcégek nyereségének visszaesése ezzel már a hetedik hónapja tart elsősorban a gyenge kereslet miatt.