Nincs napirenden új bankjegy- vagy érmecímletek bevezetése – közölte a Magyar Nemzeti Bank az Indexszel. Mint elmondták: a jelenlegi címletstruktúra megtartásáról döntött a monetáris tanács, ezért nem érkeznek egyhamar nagyobb címletek. 

Close-up,Macro,Photo,Of,Hungarian,Forint,Banknotes.,The,Banknotes,Show
Fotó: Shutterstock

Az 5 forintosok bevonása sincs a közeljövőbeli tervek között

– szögezte le az MNB, hozzátéve, hogy az 5 forintosok aktívan részt vesznek a készpénzforgalomban. A jegybank adatai szerint az elmúlt években az 5 forintosok aránya a forgalomban lévő érmék összetételében nem változott, több mint egy évtizede stabilan 33 százalék körüli.

Június 30-án a forgalomban lévő bankjegyek értéke 7794 milliárd forint volt, mennyiségük pedig 647 millió darab. Ez az előző évhez képest 4,1 százalékos értékbeli és 2,6 százalékos mennyiségi csökkenést jelent. A legnagyobb csökkenést a 10 000 és 2000 forintos címletek szenvedték el, míg az 500 és 1000 forintosok állománya nőtt.

Az euró bevezetése egyelőre távlati terv

Jelenleg nincs hivatalos céldátum az euró magyarországi bevezetésére – osztotta meg a jegybank a lappal.

Magyarországnak az ERM-II-es árfolyamrendszerhez való csatlakozása után lesz szükség annak megvizsgálására, hogy a Magyar Pénzverő Zrt. és a Pénzjegynyomda Zrt. milyen szerepet tölthet be az euró-fizetőeszközök gyártásában

– jelezte a jegybank. Összességében az és a készpénzhasználat közötti összefüggések továbbra is fontos szerepet töltenek be a gazdaságban. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri ezeket a trendeket, és igyekszik a legjobb döntéseket meghozni a lakosság és a gazdaság érdekében.