Közel másfél év után tért vissza a hongkongi tőzsdére a 300 milliárd amerikai dolláros adóssághegyet maga előtt görgető Evergrande. A kínai ingatlanfejlesztő társaság 10 napja New Yorkban kért csődvédelmet , hogy átstrukturálhassa 19 milliárd dolláros külföldi kötvényadósságát. A 80 százalékot zuhant, annak ellenére is, hogy a hongkongi az egyik legjobb idei napját zárta. Az Evergrande 17 hónappal ezelőtt 1,65 hongkongi dolláros árfolyamon zuhant Csipkerózsika-álomba, s a hétfői ébredés után 33 hongkongi dollárcenten mérik a részvény darabját. 

Hong,Kong,-,September,25,,2021:,China,Evergrande,Centre,In
Fotó: Lentamart

A kínai vállalatok részvényeit is tartalmazó hongkongi Hang Seng index hétfőn 1,7 százalékot emelkedett, miközben az idei teljesítménye eddig közel 10 százalékos mínusz volt. 

A hongkongi piacot a kontinentális kínai részvények szárnyalása húzta,

Peking ugyanis adócsökkentésekkel élénkíti a tőkepiacot. A sencseni széles piacot leképező CSI 300 index 4,2 százalékot ralizott hétfőn. 

Az Evergrande 4,5 milliárd amerikai dolláros nettó veszteséget könyvelt el 2023 első felében,

ami javulás az előző év azonos időszakához képest. A hétfői hongkongi kereskedésben 2,4 milliárd amerikai dollár olvadt le az Evergrande piaci kapitalizációjából. Tavaly márciusban, amikor felfüggesztették az ingatlanfejlesztő hongkongi kereskedését, még 2,78 milliárd amerikai dollár volt a kapitalizációja. Joggal merül fel a kérdés: 

vajon miért merészkedett vissza a parkettre az Evergrande? 

Nos, a hongkongi tőzsdei szabályok szerint 18 hónap után, amihez már csak egy hónap hiányzott, törölték volna a részvényt.
A hongkongi és a kajmán-szigeteki bíróságok szeptember elején döntenek  az Evergrande offshore adósságátütemezési tervéről, amely 31,7 milliárd dollár értékben tartalmaz eszközöket, ideértve a kötvényeket, a biztosítékokat és a visszavásárlási kötelezettségeket.