Az Evergrande kedden közölte, hogy nem tudja március 31-ig közzétenni tavalyi pénzügyi eredményeit, ahogy azt a tőzsdei jegyzési szabályok előírják, mivel a könyvvizsgálati munka még nem fejeződött be, írja a Reuters.

Az Evergrande tőzsdei bejelentésében azt írta, hogy a tavalyi év második fele óta a működésében bekövetkezett drasztikus változások miatt a könyvvizsgáló számos további könyvvizsgálati eljárást vezetett be.

Fotó: NOEL CELIS

Több mint 300 milliárd dolláros kötelezettségével az Evergrande a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője. Elemzők szerint az, hogy a vállalatok nem adják ki időben a 2021-es eredményeket, tovább rontja az ingatlanszektor hangulatát. Az elmúlt hónapokban az ágazatot megviselte az is, hogy a befektetők likviditási és pénzügyi aggályok miatt eladták a részvényeket és kötvényeket.

Az Evergrande bejelentésében az ígérte, az auditált éves eredményeket „a lehető leghamarabb” közzéteszi, miután a könyvvizsgálati eljárások befejeződtek, hozzátéve, hogy a részvényeivel való kereskedés felfüggesztése a legfrissebb eredmények közzétételéig érvényben marad.

Az Evergrande, melynek közel 20 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvénye mostanra nemteljesítőnek minősül, küzd a beszállítók és hitelezők kifizetésével, valamint a projektek és lakások befejezésével. A cég decemberben kockázatkezelési bizottságot hozott létre, amely főként állami vállalatok tagjaiból áll.

Az Evergrande kedden egy második bejelentésben közölte, a működési és pénzügyi kihívások miatt javasolták a King & Wood Mallesons cég jogi tanácsadóként való megbízását, hogy segítsen a vállalat adósságaihoz kapcsolódó kockázatok mérséklésében és a hitelezők követeléseinek nyomon követésében.

Végrehajtást indíthatnak az Evergrande ellen

Külföldi befektetők szerint a China Evergrande nem tesz eleget az adósságtörlesztés érdekében.