Bár az Ecopro korábbi elnök-vezérigazgatóját idén májusban letartóztatták bennfentes kereskedés miatt, ez sem törte meg a dél-koreai akkumulátoranyag-gyártó tőzsdei pályafutását. A idén 919 százalékot emelkedett, jórészt annak köszönhetően, hogy a lakossági befektetők mémként hájpolják a papírt. A cég piaci kapitalizációja immár 10 milliárd dollár. A pórul járt Lee Dong-chae családi vagyona is 4,5 milliárd dollárral 4,9 milliárd dollárra duzzadt ebben az évben.

Fotó: Shutterstock

Lee bebörtönzése, amelyet a dél-koreai legfelsőbb bíróság a múlt hónapban jóváhagyott, ráirányította a figyelmet az Ecopro irányítására. Egyre nő az aggodalom, hogy a részvényárfolyam növekedése nem fenntartható. 

A piac messze előrefutott a fundamentumokhoz képest.

Park Ju-gun, a szöuli Leaders Index vállalatkutató cég vezetője úgy fogalmazott:

Még Lee sem számított arra, hogy a cég ilyen gyorsan növekedni fog, a vállalat belső infrastruktúrája egyszerűen nem fejlődhetett ilyen rohamtempóban.

Az Ecopro árfolyama felülmúlja a dél-koreai benchmarkot
 

Az Ecopro 

ralija mögött dél-koreai lakossági befektetők állnak, 

akik meghatározó erőt képviselnek az ország részvénypiacán. Különösen népszerűek az elektromos járművek gyártásához kapcsolódó részvények. Például az Ecopro BM, az Ecopro tőzsdén jegyzett leányvállalata, lítium-ion akkumulátorokban használt katódokat szállít olyan ügyfeleknek, mint a Samsung és az SK, s ez a részvény az idén 227 százalékot emelkedett.

Az újratölthető akkumulátorok piacán kétségtelenül megvan a jövőbeli növekedési potenciál, de nem normális, hogy csak bizonyos szereplők profitálnak hatalmasat

– figyelmeztetnek iparági elemzők. 

Az Ecopro bevétele a második negyedévben 64 százalékkal 2 ezermilliárd vonra ugrott, év per év alapon. Miközben a működési eredmény csupán 1 százalékkal 170,3 milliárd vonra nőtt. Ezt a menedzsment azzal magyarázta, hogy a fémárak emelkedése és az árfolyam-ingadozások 

felülírták a katódpiaci keresletbővülés hatását, s aláásták a jövedelmezőséget. 

Bevételének nagy részét az tőzsdén jegyzett leányvállalat, az Ecopro BM termelte.