Változásokat hoz az ősz a hazai részvénypiacon, legalábbis a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexeiben. A BUX-kosár félévente esedékes felülvizsgálata során a tőzsdeüzemeltető döntése értelmében szeptember közepétől bekerülnek a vezető hazai blue chip indexbe a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) papírjai. 

Budapest, 2023. február 11.BIFLOFT irodaház, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) modern, egyterű loft irodákat kínáló épületének bejárata Kőbányán, a Ceglédi úton. A célcsoport a startupok, kreatív ügynökségek, programozók világa, így a belső terek kialakításánál arra törekedtek, hogy olyan praktikus, egyszersmind látványos megoldásokat építsenek be, amelyek inkább a szolgáltatott irodák világát idézik, mégis jóval kedvezőbb áron.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Szeptembertől a BIF is tagja a BÉT „elitklubjának”. Fotó: Róka László / MTI

A BIF – 67 százalékos – főrészvényese a Pió-21 Kft., utóbbi tulajdonosai Schmidt Mária, valamint gyerekei, Ungár Péter és Ungár Anna. A főként budapesti ingatlanportfólióval rendelkező társaság körömpiszoknyi, 0,27 százalékos súllyal szerepel majd az első számú magyar tőzsdeindexben. 

A vezető szerep továbbra is az OTP-é lesz, amely egymaga 39 százalékos részesedést hasít ki a BUX-ból. A Richter papírjai 23,8, a Mol részvényei 25,6 százalékos súllyal bírnak majd az új összetételű, továbbra is meglehetősen nagy koncentrációt mutató kosárban. A negyedik blue chip, a Magyar Telekom részvényei az előbbiekhez képest csekély 4,3 százalékos súllyal forognak majd, a négy nagypapír mellett pedig mindössze két további társaság, az Opus és a 4iG kap 1 százalék feletti súlyt a BUX-ban.

A jelenleg még 17 értékpapírt tartalmazó kosár mezőnye ezzel együtt némileg szűkül, két társaság, az AKKO és a Zwack Unicum ugyanis nem teljesítette a bennmaradáshoz szükséges feltételeket, papírjaik ennek megfelelően a hónap derekától kikerülnek a kosárból.

A vagyonkezeléssel foglalkozó AKKO két egymást követő alkalommal sem tudott megfelelni a BUX-tagság kritériumainak, míg az Unicum gyártója azért nem maradhat az „elitmezőny” tagja, mert a BUMIX-indexből is kirostálódtak a papírjai.

A kis- és közepes méretű hazai tőzsdei cégeket tartalmazó BUMIX-ból más vállalat nem távozik, csatlakozik viszont két ingatlanos társaság, a BUX-újonc BIF és a Duna House is.

A BUX-index új összetétele
2023. szeptember 1-jén
 

A BÉT indexbizottsága több kibocsátót is figyelmeztetett. Az egyik ilyen cég a CIG Pannónia, amely első alkalommal nem ugrotta meg a BUX és a BUMIX kritériumait teljes körűen, így amennyiben a következő, márciusi vizsgálatig nem szedi össze magát a biztosító, ugyancsak búcsút inthet a kosártagságnak. A BUMIX-tagok közül hasonló „sárga lapos” figyelmeztetésben részesült még a Graphisoft Park és a Rába.

Az új összetételű indexkosarak szeptember 18-tól lépnek életbe, a tényleges átsúlyozásra pedig az azt megelőző pénteken, szeptember 15-én kerül sor. Az indexekbe frissen bekerülő részvények esetén ez vételi erőt hozhat az indexkövető befektetési alapok vásárlásain keresztül.

A BUX- és a BUMIX-részvénykosár tagjai szeptember 18-tól

BUX: 4iG, Alteo, ANY Biztonsági Nyomda, AutoWallis, BIF, CIG Pannónia, Delta Technologies, Graphisoft Park, Magyar Telekom, Masterplast, Mol, Opus, OTP, PannErgy, Richter Gedeon, Waberer’s

BUMIX: 4IG, AKKO Invest, Alteo, ANY Biztonsági Nyomda, Appeninn, AutoWallis, BIF, CIG Pannónia, Delta Technologies, Duna House, Graphisoft Park, Masterplast, Nutex, Opus, PannErgy, Rába, Waberer’s