Balogh Petya és társbefektetői 2023 tavaszán indították el az STRT Holdingot, mellyel egyik törekvésük, hogy piaci finanszírozást nyújtsanak, és megfelelő tudástranszfert biztosítsanak a korai fázisban lévő, nemzetközi ambícióval rendelkező startupoknak Magyarországon és a közép-európai régióban. Másik céljuk a BÉT Xtend piacon való megjelenés, ezáltal likvid és diverzifikált struktúrában hozzáférhetőbbé tennék az intézményi és magánbefektetők számára a startupokba való befektetést. Ennek első lépéseként év elején csaknem 30 angyalbefektető csatlakozott a társasághoz, nyár végére pedig lezártak egy Magyarországon egyedülálló forrásbevonást, tisztán magánbefektetőktől.

Balogh Péter, STRT, 
STRT Rising together
Balogh Péter cége több mint egymilliárd forint tőkét gyűjtött magánbefektetőktől. Fotó: STRT Rising together / Facebook

Az STRT Holding Zrt. a tőzsdére lépést megelőzően, zárt körű tőkeemelés során 1,15 milliárd forint forrást vont be magánbefektetőktől, ami az Xtend piac történetében a legnagyobb összegű, bevezetést megelőző és intézmények részvétele nélküli tőkebevonás. 

Büszkék vagyunk rá, hogy több mint hetven magánbefektető szállt be, akiknek jelentős része a hazai startup-ökoszisztéma kulcsfigurája, mint például Csillag Péter (Starschema), a Banzai Cloud alapítói (Sereg Márton, Mátyás János, Csendes Miklós), Gerő Viktor (Vatera), Egerszegi Krisztián (MiniCRM) és Jared Schrieber (Infoscout)

– mondta el Balogh Petya.

Közös érdek a siker

Az induló vállalkozások későbbi sikerét nagyban meghatározza, hogy milyen befektetőkkel indulnak el. Az utóbbi évtizedben Magyarországon jellemzően európai uniós és állami pénzeket fektettek be korai fázisban lévő cégekbe, sokszor állami tulajdonú befektetőcégek. 

Ennek hátránya, hogy a sikerről és az oda vezető útról ők másként gondolkodnak, mint egy magánbefektető, akinek figyelme egyértelműen a cég folyamatos erősítésére irányul. 

„Ha egy magánbefektető beszáll egy üzletbe, akkor az egyetlen esélye arra, hogy pénzt keressen, az lesz, ha a vállalkozás jól teljesít, nagyra nő és »eladásra kerül«. A mi modellünk is ez, mi a startupokkal vagyunk, az egyetlen utunk a sikerhez az, ha a portfóliócégünk jól alakul, minél nagyobbra nő, és ezért mindent megteszünk – avatott be Péter, akit Petyaként ismert meg a világ. – Oktatunk, mentorálunk, összekötünk, segítünk, ahol tudunk, és nem hajszoljuk a cégeket korai eladásba. A magántőke biztosítja számunkra a rugalmasságot, a startupok részére pedig a vállalkozóbarátabb feltételeket” – tette hozzá Balogh Petya.

Nincs megállás a tőzsdéig?

Az STRT alapítói azért dolgoznak, hogy minél több nemzetközileg sikeres magyar cég legyen, mert ezek erősítik a társadalom megtartó- és értékteremtő képességét, építik a gazdaságot, és formálják a kultúrát. Céljuk, hogy sok irányból, több saját program mentén növeljék a portfóliójukat, és egyben a hazai startupokra, befektetőkre is hatással legyenek, szélesítsék a felhozatalt.

Legújabb – Launchpad névre hallgató – 3 hónapos startupprogramjuk szeptember 11-én indult Kozma Andrea szakmai vezetésével, ahol a közel száz jelentkezőből kiválasztott 12 csapat kezdi meg a munkát dedikált mentorokkal az akár 20 millió forintos reményében. A résztvevők változatos területekről érkeztek, de a mesterséges intelligencia valamilyen szinten a legtöbb jelentkezésben szerepet játszott.

Folytatjuk a korai fázisú startupokba való befektetéseinket, dolgozunk egy nagyobb befektetési portfólió átvételén, és bővítjük az oktatási és tartalomgyártási tevékenységünket is. A magánbefektetőktől érkező több mint egymilliárd forint forrás egy erős indulást tesz lehetővé, amelynek keretében eljutunk a tőzsdéig; a BÉT Xtend piacra való belépést idén novemberre tervezzük

– mondta el Balogh Petya az év hátralevő részének terveiről.