Az RTL-en futó Cápák között című üzleti show-műsor egyik állandó, de sajtóhírek szerint távozófélben lévő szereplője, Balogh Péter és társbefektetői idén tavasszal indították el a STRT Holding Zrt.-t, amellyel egyik céljuk, hogy piaci finanszírozást nyújtsanak a korai fázisban lévő startupoknak. Az anyagi befektetésen túl legalább olyan fontosnak tartják a hasznos és értékes tudás átadását, a dedikált mentorálást és a csapatok elhivatottságát. 

Balogh Péter
Balogh Péter a pénzéért cserébe elvárja, hogy a részvevők teljes munkaidejüket a vállalkozásuknak szenteljék.
Fotó: Balogh Péter gyűjteménye

A STRT szeptember 11-én Launchpad néven három hónapos intenzív inkubációs programot indít, amelyre 15 csapatot várnak egy itthon újdonságnak számító alapfeltétellel, a főállású munkavégzéssel. „Sok startupprojekt indul hobbiból, esti elfoglaltságként, és a legtöbb vállalkozás ebben a fázisban is marad, így viszont nincs fejlődési potenciál. A Launchpad különlegessége, hogy 

csak azoknak a csapatoknak szól, amelyek képesek megtenni azt a lépést, hogy a teljes munkaidejüket a projektjüknek szentelik.

Ehhez természetesen adunk helyet is egy budapesti irodában, amelyet bázisként és tudásmegosztásra, kapcsolatépítésre is használhatnak a vállalkozások” – mondta a milliárdos üzletember, Balogh Péter. 

A program vezetője Kozma Andrea lesz, aki korábban a CEU InnovationsLab alapítójaként 85 cég indulását segítette az egyetem inkubációs programjában, közben régiós ismertséget, kiterjedt kapcsolati hálót épített és magas szintű szakmai tudást halmozott fel. 

A jelentkezés feltétele, hogy a projekt társas vállalkozási formában működjön, vagyis a STRT elvárja, hogy létrehozzanak egy magyar kft.-t, viszonzásul vállalja a cégalapításhoz kapcsolódó jogi munkát és a költségeket. 

A programban való részvételért a holding 5 százalék részesedést kér a vállalkozásokból, a három hónap leteltével pedig 15-20 millió forint befektetést helyez kilátásba a jól teljesítő csapatoknak.

Az angol nyelvű projektbe bármely iparágból lehet jelentkezni, a mesterséges intelligencia és fenntarthatóság témakörére azonban nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni, mert Kozma Andrea szerint „az innovációt ma ez a két trend határozza meg leginkább”. 

Balogh Péter

  • Hétéves kora óta programozik.
  • Otthagyta az egyetemet, amit elmondása szerint egyszer sem bánt meg.
  • Fiatalon, 19 évesen azt hitte, hogy vállalkozó lett, utólag kiderült, hogy olyan startupokat épített, amelyek elbuktak.
  • Részt vett 1999 és 2002 között a Nokia vezeték nélküli hálózatának első generációs fejlesztésében, szabványosításában. Néhány ötlete azóta is százmilliók életét teszi könnyebbé, amit úgy írt le, hogy klassz érzés.
  • Alapítója, tulajdonosa, vezérigazgatója volt 2000-tól 2006-ig a PDAmillnak, az első olyan cégnek, amely mobil- és okostelefonokra tervezett játékokat. A társaság több tucat nemzetközi díjat bezsebelt, a weboldal azonban ma már csak múzeumként üzemel.
  • Társalapítója, tulajdonosa, technológiai vezetője, biztonsági vezetője, majd vezérigazgatója volt 2004 és 2015 között az egyik legnagyobb globális navigációs cégnek, az NNG-nek (NavNGo, azaz iGO my way), amely 100 millió dolláros bevételt generált. A társaság létszámát egy főről 850-ig építette fel, több mint egy évtizeden keresztül, majd kiszállt.
  • Az utóbbi hét-nyolc évben 45 befektetést számolt össze: akadt, amelyiken sokat nyert, de volt 100 millió forintos bukása is.
  • A 46 éves milliárdos becsült vagyonáról nincs pontos adat.
  • Állandó szereplője az RTL-en futó Cápák között című üzleti show-műsornak, amelyben a saját pénzét kockáztatja. Nemrégiben arról cikkeztek, hogy távozhat a műsorból.
  • Angyalbefektetőként segít induló startupoknak.
  • A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) keresztül teremtené meg a startupfinanszírozás lehetőségét a magántőke számára újonnan alapított cégével, a STRT Holding Zrt.-vel.
Balogh Péter
A Cápa szerint sok startupprojekt indul hobbiból, és itthon a legtöbb vállalkozás ebben a fázisban is marad.
Fotó: Balogh Péter gyűjteménye

A kiválasztott cégek munkáját a programigazgató mellett elismert szakértői bázis és dedikált mentorok – például Deliága Ákos, a Talk-A-Bot alapítója és vezérigazgatója, Báti Márton, a Greenstick alapítója és vezérigazgatója és Langmár Péter, a Greenfox Academy alapítója – is segíteni fogják, akik a heti standup mellett egyénileg is foglalkoznak majd a csapattagokkal. A decemberi DemoDay zárórendezvényen a vállalkozások a potenciális befektetők előtt prezentálják szolgáltatásukat, terméküket vagy ötletüket.