A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) keresztül teremtené meg a startupfinanszírozás lehetőségét a magántőke számára a STRT Holding – jelentette be a befektetési társaság szerdai rendezvényén Balogh Péter ügyvezető. A tavaly alapított cég régiós szinten is vezető szerepre tör a kezdő vállalkozások támogatásában. 

Balogh Petya Péter
Fotó: Facebook / Balogh Péter

A STRT-hoz eddig csaknem 30 befektető társult, körülbelül 350 millió forinttal. 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felügyeletével hamarosan újabb zártkörű tőkebevonás kezdődik, intézményi és magánbefektetők részvételére számítanak. Nyáron már a BÉT Xtend piacán folytatódhat a cég története, 2024-ben pedig a BÉT Standard kategóriájába jutva terveznek újabb kibocsátást.

Balogh Péter szerint a startupfinanszírozásnak ma még nincs igazán jól működő rendszere Magyarországon. A kezdő vállalkozások tőke, tudás, tapasztalat, partnerségek és piacismeret nélkül nehezen maradhatnak fönn a piaci versenyben, noha a sikerük erősítené a gazdaságot, a társadalom megtartó- és értékteremtő képességét – indokolta a cég megalapítását. 

A STRT abban segítene, hogy a magyar és a régiós startupvállalkozások a mostaninál jóval nagyobb arányban váljanak sikeressé a nemzetközi piacon, és akár globális cégek fejlődjenek ki belőlük. Ehhez nemcsak anyagi támogatást, hanem tudásprogramot és mentorálást is biztosítanak számukra.

Terveik szerint idén 20-30, jövőre már 50, ezt követően évi 100-200 befektetésük lehet, így 10 éven belül csaknem ezer aktív tartozhat a portfóliójukba. Ennél többet világszerte talán egy tucat befektetési társaság tud felmutatni – közölték. Hosszabb távon, 15 év alatt a holding értéke elérheti az egymilliárd eurót – olvasható a szerdán kiadott közleményükben.