Villámgyorsan reagáltak az elemzők a Magyar Telekom háza tájáról múlt héten érkező, kedvező hírekre, a Santander Biuro Maklerskie a hét elején jócskán megemelte a hazai távközlési célárát a bejelentett adókivezetések miatt.

20220111 Budapest 
Népliget

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: Magyar Telekom székház
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A lengyel brókerház csaknem duplájára, az eddigi 317-ről 619 forintra húzta fel 12 havi árfolyam-várakozását, ami a szeptember első felében indított nagy rali és évtizedes csúcsra emelkedő árfolyam mellett is további 18 százalékos felértékelődési lehetőséggel kecsegtet.

A Santander az ajánlást tekintve is 180 fokos fordulatot vett, a múlt héten még eladásra javasolt papírt immár venni kell a lengyel szakértők szerint.

Az elemzői és a befektetői optimizmust a magyar kormány és a Magyar Telekom között létrejött, múlt pénteken ismertetett megállapodás fűti. Ennek értelmében a társaság 2024-től kezdődően egymillió háztartást lefedő vezetékes, gigabitképes sávszélességet biztosító hálózatot épít ki négy év alatt, továbbá 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon és vállalkozás számára elérhetővé teszi a vezetékes gigabitképes hálózati infrastruktúrát. Cserébe az állam vállalja, hogy 2024-től megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025 elejétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemző szerint az adókivezetések eredményhatása a Telekomra nézve már jövőre 7-8 milliárd forint, a következő évben pedig 33-35 milliárd lehet, amiből magasabb osztalékfizetés adódhat. Két éven belül részvényenként így 20-24 forinttal nőhet a tulajdonosi kifizetés.

A Refinitiv adatbázisában szereplő elemzői célárak átlaga 586 forint, ami közel 12 százalékos további menetelést jelezhet a Magyar Telekom részvényeinek. A vállalatot követő hat befektetési szolgáltató mindegyike vételre ajánlja a papírt.

 

A távközlési részvény kedden újabb 2,3 százalékkal drágult, az év eleje óta pedig ezzel már közel 60 százalékos ralit tudhat maga mögött a kurzus, azzal együtt is, hogy májusban részvényenként 31 forintos osztalékot is kifizetett a társaság.