A lakosság és a vállalkozások digitális kompetenciáinak növelése; a vállalkozások versenyképességének elősegítése; a digitális megoldások integráltságának fokozása; a K+F és innovációs tevékenység erősítése; valamint az egyetemi együttműködések előmozdítása érdekében a mai napon Magyarország kormánya és a Magyar Telekom közös nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyet a kormány részéről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a Magyar Telekom részéről Rékasi Tibor vezérigazgató írt alá – tájékoztatott az eseményről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A nyilatkozat aláírására Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatója jelenlétében került sor a Karmelita kolostorban.

NAGY Márton; ORBÁN Viktor; RÉKASI Tibor; HÖTTGES, TimotheusBudapest, 2023. szeptember 15.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (elöl j) és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója (elöl b) együttműködési nyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök (hátul j) és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója (hátul b) jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 15-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Budapest, 2023. szeptember 15.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (elöl j) és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója (elöl b) együttműködési nyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök (hátul j) és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója (hátul b) jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 15-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ki kell használni a technológiai fejlődést, amely egyik eredményes és hatékony eszköze lehet annak a folyamatnak, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság növekedése intenzívből extenzív szakaszába lép át, azaz a minőségi teljesítményre, a magas hozzáadott értékre helyezi a hangsúlyt, részben megoldva ezzel a közepes fejlettségű országok csapdahelyzetét is

– mondta az eseményen a tárcavezető, aki szerint a versenyképesség megőrzéséhez az olyan új és innovatív megoldások, mint például az ipar 4.0, a mesterséges intelligencia vezérelte okosmérők, a big data eszközök használatához azonban elengedhetetlen a megfelelő és megbízható infrastruktúra biztosítása. Jelenleg a kelet-közép-európai régióban Magyarországon az egyik legfejlettebb az internetes, telekommunikációs hálózat, azonban a kedvező pozíció tartós megőrzéséhez, sőt javításához a digitális technológiák alkalmazásának ösztönzése, valamint további infrastrukturális fejlesztések végrehajtása szükséges. Ebben a kormány partnerként tekint a hazai telekommunikációs vállalatokra – tette hozzá a miniszter.

A megállapodás szerint az állam vállalja, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is. 

A közös nyilatkozat értelmében a Magyar Telekom mindezzel párhuzamosan vállalja, hogy 

  • 2024-től kezdődően egymillió háztartást lefedő vezetékes, gigabitképes sávszélességet biztosító hálózatot építi ki négy év alatt,
  • 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon és vállalkozás számára elérhetővé teszi a vezetékes gigabitképes hálózati infrastruktúrát,
  • az országos 5G-s lakossági kültéri lefedettsége 2026-ra megközelíti a 99 százalékot, valamint Budapesten és a vármegyeszékhelyeken 3,6 gigahertzes technológiát épít ki.
NAGY Márton; ORBÁN Viktor; RÉKASI Tibor; HÖTTGES, TimotheusBudapest, 2023. szeptember 15.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját (j2) és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját (b) a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 15-én. Háttal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherBudapest, 2023. szeptember 15.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját (j2) és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját (b) a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 15-én. Háttal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, hogy a Magyar Telekom 2014 óta megbízható stratégiai partnere a kormánynak, amely együttműködés a közös nyilatkozattal tovább erősödik. Hozzátette, hogy a Magyar Telekom a hazai elektronikus hírközlési piac egyik legfőbb szereplője, amely közvetetten mintegy tízezer embernek ad munkát, az elmúlt húsz évben pedig csaknem 1800 milliárd forintos beruházással járult hozzá a hazai infrastruktúra fejlődéséhez. Ezzel tehát nemcsak a járműgyártás, hanem a telekommunikáció területén is erősödnek a német–magyar gazdasági kapcsolatok.