BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezermilliárdnál is több uniós hitelt adott az MFB

A vállalkozások 2020-tól a beruházási célok mellett likviditási célokra is igényelhették a nulla százalékos kamatozású forrásokat.

A Magyar Fejlesztési Bank által folyósított visszatérítendő európai uniós források összege 2023 szeptemberéig meghaladta az ezermilliárd forintot. A három operatív program keretében közvetített hitelprogramok révén több mint 22,6 ezer vállalkozás jutott kedvezményes forráshoz, a Lakossági Energiahatékonysági Programon keresztül közel 27,5 ezer háztartás energetikai korszerűsítése valósulhatott meg – derült ki az MF csütörtöki közleményéből.

Budapest, 2022. november 19.A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) épülete a főváros V. kerületében, a Nádor utcában.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó MFB 2016-ban kezdte meg a 2014–2020-as európai uniós ciklus keretében elérhető pénzügyi eszközök, azaz az uniós hitelprogramok közvetítését. Az MFB Pontok hálózata országszerte 642 kereskedelmi bankfiókban biztosított szakértő segítséget és forrást a vállalkozások számára. Három operatív program (Emberi Erőforrás Operatív Program, Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program), keretében 6 kockázati tőkeprogram, 9 vállalati kombinált hitelprogram, 2 lakossági hitelprogram, 11 vállalati hitelprogram lebonyolítása valósult meg kutatásfejlesztési, infokommunikációs, energiahatékonysági, vállalati technológiafejlesztési területen.

A koronavírus-járvány, valamint a globális szinten érzékelhető energiaválság gazdasági hatásainak enyhítése érdekében

a vállalkozások 2020-tól a beruházási célok mellett likviditási célokra is igényelhették a nulla százalékos kamatozású forrásokat, amelynek célja a munkahelyek, a vállalkozások stabilitásának megőrzése volt.

A legsikeresebb vállalkozói hitelprogramnak a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön bizonyult, amely közel 10 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, de hasonlóan sikeres volt a KKV Technológia Hitelprogram, amely több mint 8 ezer vállalkozásnak nyújtott támogatást. A 2022 decemberében újra megnyitott program sikerét mutatja, hogy rövid idő alatt a keretösszeg háromszorosára érkezett igény az MFB Pontokon.

A forrásigény kielégítésének érdekében a kormány úgy döntött, hogy az eredeti 100 milliárd forintos keretösszeget 313 milliárd forintra emeli, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegye a kedvezményes forrásokat.

Szintén óriási érdeklődés kísérte a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramot is, amelynek az volt a célja, hogy forrást biztosítson a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez. A hitel többek között a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére is igényelhető volt, széles körben lehetővé téve a magyarországi lakásállomány korszerűsítését.

Az MFB Pontokon elérhető, nulla százalékos kamatozású uniós forrású hitelprogramnak köszönhetően nagyságrendileg 27,5 ezer lakóépület korszerűsítésén túl az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése is megvalósult.

A 2014–2020-as időszak zárása kapcsán összegezhetők az elért hitelezési eredmények:

  • Lakossági hitelprogramok (2 hitelprogram) esetében 27.456 szerződés került megkötésre 88,4 Mrd Ft értékben, melyből folyósításra került 27 ezer ügylet 84,5 Mrd Ft összegben.
  • Vállalati kombinált hitelprogramok (9 kombinált program) esetében közel 3.000 szerződés került megkötésre, 134,5 Mrd Ft értékben, melyből 2.701 érintett folyósítással, 115,3 Mrd Ft értékben.
  • Vállalati hitelprogramok (11 hitelprogram) keretében több mint 25 ezer szerződés született, 844 Mrd Ft keretben, amelyből közel 25 ezer folyósításra is került 806,8 Mrd Ft összegben.

Az MFB Pontok hálózata az elmúlt években bizonyította, hogy képes a vállalkozások és a lakossági ügyfelek igényeihez rugalmasan igazodva, hatékonyan és gyorsan közvetíteni az európai uniós visszatérítendő forrásokat. Ugyanezt a célt tűztük ki az előttünk álló időszakra is, az MFB felkészült a feladatra!

– nyilatkozta Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.