Peren kívüli egyezség keretében 1,2 milliárd dollárt fizet a Kroger, hogy rendezze a szövetségi tagállamok, helyi önkormányzatok és egyes őslakos törzsek követeléseit, amely szerint a kiskereskedelmi lánc az általa értékesített, függőséget okozó fájdalomcsillapító gyógyszerek hanyag felügyeletével hozzájárult az opioidjárvány terjedéséhez az Egyesült Államokban.

Columubus,,Oh/usa,-,October,21,,2017:,Kroger,Grocery,Store,Exterior
Fotó: Shutterstock

Az egyezség lehetővé tenné a kiskereskedelmi lánccal szemben benyújtott összes követelés „teljes körű rendezését”, a megegyezés ugyanakkor a vállalat szerint nem jelenti a jogsértés vagy a felelősség elismerését.

A fenti összeget tizenegy év alatt fizeti ki a vállalat az érintetteknek, melyhez kapcsolódóan – a jogi kiadásokkal együtt – 1,4 milliárd dolláros többletköltséget könyvelt el a második negyedévre. A cincinnati-i székhelyű társaság erről a második negyedéves gyorsjelentésével egy időben tájékoztatta részvényeseit.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának legfrissebb adatai szerint 1999 és 2020 között legalább 564 ezer ember halt meg opioidtúladagolásban, amiben a legálisan kapható vényköteles fájdalomcsillapítók is hozzájárultak. Az amerikai hatóságok az ügyben számos pert indítottak a nagy gyógyszergyártók és kereskedőkkel szemben, azzal vádolva őket, hogy a járványt kirobbantó vényköteles gyógyszerek túlkínálatával maguk is hozzájárultak az egészségügyi vészhelyzethez.

A Kroger bevételei az augusztus 12-ével zárult második üzleti negyedévben 2,3 százalékkal, 33,9 milliárd dollárra estek vissza éves alapon, ezzel elmaradt az elemzői várakozásoktól. A legalább egy éve működő üzletek forgalma 1 százalékkal bővült, de ez is szűkebb volt az 1,3 százalékos gyarapodást váró szakértői konszenzusnál.

A vállalat a jogi költségekre elkülönített jelentős tétel mellett 489 milliós veszteséggel zárta a második üzleti negyedévet,

éles kontrasztban az egy éve megtermelt 731 milliós profittal. A tisztított eredmény 989 milliós pluszt – részvényenként 96 centet – mutat, ami 7 százalékos bővülés éves alapon. A kereskedelmi lánc megerősítette egész éves céljait is, ennek megfelelően az összehasonlítható bolti forgalom 1-2 százalék között bővülhet, míg az egy részvényre jutó nyereség 4,45-4,6 dollár lehet.

A Kroger árfolyama 2023-tól
 

A részvényárfolyam 1,7 százalékot esett a pénteki tőzsdenyitáskor, ezzel az év eleji szintjére süllyedt vissza a kurzus.