A 18 ezer milliárd dolláros kínai gazdasággal szemben felfokozott várakozásokat támasztottak az elemzők az év elején. Az érvelés úgy hangzott, hogy a Covid-lezárások feloldása után a gazdaság hasonló löketet kap majd, mint azt Amerikában vagy Európában láttuk. Ez a löket azonban csak nem jött, sőt, jelenleg az elemzők három egymást követő évben is 5 százalék alatti gazdasági növekedést várnak Kínában, amire Mao Ce-tung 1976-os halála óta nem volt példa. 

 

Az igazi rossz hírek pedig csak itt kezdődnek: a gazdaság, legalábbis rövid távon, deflációs spirálba került. A fiatalkori olyan magasra szökött, hogy a kínai statisztikai hivatal egyszerűen felhagyott az adatsor közlésével. A társadalom rohamos ütemben öregszik. A külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) értéke jelentősen visszaesett. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a kínai részvénypiacok 2021 óta alulteljesítők a világ többi részével szemben. Sokan már Kína „japanizálódásáról” beszélnek, utalva Japán elvesztegetett évtizedeire a ’90-es évek elejétől kezdődően.
Gyors megoldásra sem monetáris, sem fiskális oldalról nem számíthatunk. A jüan az év eleje óta több mint 5 százalékot veszített a dollárral szemben, így a tőkekivonások felgyorsulása ellen küzdő kínai jegybank a deflációs nyomás ellenére sem tud érdemben lazítani monetáris politikáján, augusztus 21-én is csak 10 bázisponttal csökkentette az egyéves irányadó instrumentum kamatát, holott a piac nagy része határozottabb stimulatív intézkedéseket várt. Fiskális oldalon pedig úgy tűnik, a kínai vezetés vonakodik a magángazdasági adósságokat átvállalni a szuverén mérlegbe.

 

A fentiek fényében arra számíthatunk, hogy a kínai gazdaság növekedési üteme hosszú évekig, akár évtizedig nyomott lesz, egészen addig, amig sikerül fájdalmasan ledolgozni az elmúlt két évtizedben összeszedett egyensúlytalanságokat, elsősorban az ingatlanpiacon. Sokáig tartott a csoda örömünnepe, most pedig valószínűleg a kijózanodás is ennek megfelelően hosszú és fájdalmas lesz.
A cikk a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.