Augusztus közepétől új szelek fújnak a magyar állampapírpiacon, látványosan csökkenő pályára kerültek a hosszú hozamok, és a piac további hozamcsökkenést áraz. A 10 éves referenciakötvény másodpiaci hozama augusztus 22-én még 7,6 százalékon állt, jelenleg viszont már csak hajszállal tartózkodik 7 százalék felett. 

Tulajdonképpen mindenki jól jár, aki korábban vett magyar állampapírokat, vagy kötvényalapokba fektetett, hiszen a vétel pillanatában magasabb volt a – lejáratig érvényes – hozamszint. Így aki még lejárat előtt szeretné eladni magyar állampapírjait, árfolyamnyereséget is realizál, amellett, hogy az időszakos kamat is megilleti.

Aki nem csak a PMÁP-ra figyelt, 30-40 százalékot kereshetett magyar állampapírokkal

Hihetetlen népszerűek a Prémium Magyar Állampapírok, de az elmúlt nyolc-kilenc hónapban a hagyományos magyar állampapír-befektetések sokkal többet hoztak a konyhára, a hosszabb lejáratú kötvényekkel kevesebb mint egy év alatt 30-40 százalékot lehetett keresni.

online bankolás
A hosszú papírokra mutatkozó magas kereslet egyértelmű jel, a hozamok csökkenését árazzák a befektetők. Fotó: Shutterstock

Látva a másodpiaci folyamatokat, és különösen az elmúlt hetek aukcióinak alakulását, egyértelmű, hogy további hozamcsökkenést várnak és áraznak a befektetők

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Zrt. szenior elemzője. Ezzel magyarázható, hogy a hosszú futamidejű kötvények aukcióin rendre a meghirdetett mennyiség többszörösét lefedő a kereslet, míg a diszkontkincstárjegy- (dkj) aukciókon szerényebb az érdeklődés. 

Ez természetes folyamat, amikor a befektetők a hozamkörnyezet csökkenésére számítanak, a hosszú papírokat részesítik előnyben a dkj-k rovására, hiszen az utóbbiak 3,6 és 12 hónap múlva esedékes lejárta után már csak kisebb hozam mellett tudnák a tőkéjüket újrabefektetni a befektetők. A péntek este azonban tartogat némi rizikót, akkor mond véleményt a Moody’s a magyar adósbesorolásról, a jelenlegi osztályzat Baa2 stabil kilátással.

Mi történt a legutóbbi aukciókon?

Augusztus 31: az egyéves dkj-kra 22,6 milliárd forintos a kereslet, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a meghirdetett – 15 milliárd forintnyi – mennyiségben értékesít, a hozam 9,3 százalékra csökken. A 10 éves futamidejű zöldkötvényt többszörösen túljegyezték a befektetők. Az eladásra kínált 10 milliárd értékű állampapírokra 4,2-szeres volt a kereslet, az ÁKK meg is emelte a piacra vitt mennyiséget – 22 milliárd forintra –, a hozam 7,04 százalék.

Augusztus 30: a hat hónapos váltókra csak 11,2 milliárdnyi vételi ajánlat érkezik, így a kibocsátó a tervezett 15 milliárd helyett csak 7,5 milliárdért értékesít. Az átlaghozam 9,58 százalékra emelkedik (11 bázisponttal). 
Augusztus 29: a három hónapos kincstárjegyekre is alacsony a lefedettség, 15 milliárd helyett 8,1 milliárd. Az ÁKK csak 5 milliárdnyi forrást von be, 9,42 százalékos hozam mellett. 

Legutóbb tavaly szeptemberben került sor felülvizsgálatra, akkor a Moody’snál abban bíztak, hogy az év végéig sikerül megállapodni az uniós forrásokról. Bár Magyarország külső egyensúlyi pozíciója sokat javult az elmúlt hónapokban, az uniós forrásokkal kapcsolatban továbbra is fennálló bizonytalanságok miatt a stabil kilátást negatívra ronthatják. 

Ha „csak” ennyi történik, az Varga Zoltán szerint nem emelné a magyar eszközök országkockázati prémiumát, egy esetleges leminősítés viszont már igen, ami a kötvénypiacon is éreztetné hatását, a jelenleg látott folyamatokkal szemben a hozamok emelkedését válthatná ki.

A kérdés a hogyan tovább: ha a hosszú kötvények alacsonyabb hozam mellett kelnek el az aukciókon, az mindenképp jó hír az államadósság finanszírozása szempontjából, ugyanakkor a német és amerikai referenciahozamok mozgása is hatással van a magyar kötvénypiaci folyamatokra. Az augusztusi hozamcsökkenés azért is pozitívum az elemző szerint, mert 

érdemi keresletnövekedés tapasztalható a kötvényekre, a befektetők közt pedig ismét erős a külföldiek jelenléte.

Olyan hír nem érkezett augusztusban, amely sokat javított volna a makrogazdasági összképen, a folyamatosan csökkenő inflációs pályát pedig már árazza a piac. A jegybank kedden utalást tett rá, hogy bár folytatja a kamatok csökkentését, októbertől elképzelhető, hogy lassabb ütemezésre vált – ez sem mellékes a kötvénypiac szempontjából.  

Az amerikai és magyar tízéves kötvényhozam alakulása 2017. szeptember 1-től
Ritkán, de megesik, hogy az amerikainál kevesebb hozammal is beéri egy magyar kötvénybefektető

A befektetők tehát árgus szemekkel figyelik a német és amerikai referenciahozamok alakulását. A német tízéves Bund hozama évi 2,48 százalék, az amerikaié pedig 4,1. Arra még nem volt példa, hogy a magyar hozam a német alá bukjon, 

2018-ban viszont megesett, hogy az amerikai hozam magasabb volt a magyarnál, igaz, a jelenleginél jóval alacsonyabb kamatkörnyezetben, a Federal Reserve kérészéletű kamatemelései közepette. 

Az elmúlt hetek magyar kötvénypiaci folyamatait az is támogatta, hogy a rövid távú kamatvárakozásokat jól lekövető 2 éves amerikai több mint 20 bázispontos csökkenést mutatott, de a 10 éves papír is a korábbi, évtizedes csúcsot jelentő, 4,3 százalék fölötti szintekről nagyon hamar 4,1 környékére korrigált.