Az 1472-es alapításával a világ legrégibb működő pénzintézetének számító bank állami megmentésének feltételéül szabta az Európai Bizottság – az Európai Központi Bank támogatásával –, hogy a beleölt eurómilliárdokkal feltőkésített és talpra állított MPS-t záros határidőn belül privatizálják. 

Giorgia Meloninak saját koalíciós partnereinek véleményét is figyelembe kell vennie. Fotó: AFP

Ez a feladat most Giorgia Meloni kormányára vár, amely az eddigiek alapján húzódozott a magánosítástól, maga előtt tologatva a problémát. Most azonban elérkezett a pillanat, az Il Messagero napilap szerint a jövő hét során a jelenlegi 64,2 százalékos állami pakettből 8 százalékot eladnak. 

A lap forrásai többet nem árultak el, de hogy valami van a levegőben, azt az is jelzi, hogy a vagyongazdálkodásért felelős minisztérium felkérte a Equita SIM-et tanácsadóként az MPS-ügylethez. A Reuters májusban írta meg, hogy 

az összeomlástól 2017-ben megmentett, kopottas patinájú, de nagygenerál után üzemképes toszkánai bank eladására „hamarosan” sor kerülhet.

Amint azt a piaci körülmények lehetővé teszik – tették hozzá, mivel az olasz gazdaság mai sanyarú helyzetében minden egyes euróra szüksége van az államkasszának. Elherdálni pedig nem akarják az ötödik legnagyobb olasz kereskedelmi bankot. 

Kiürítették a szemetest – a Monte Paschi ma már ismét eredményesen üzemel.  Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Két hete minisztériumi források kiszivárogtatták, hogy jelenleg semmi esély arra, hogy valaki egyben megvegye az MPS-t, ezért előtérbe került egy olyan forgatókönyv, mely szerint apró tételekben csökkentik az állami tulajdonrészt, de úgy, hogy közben megőrizzék a többségi pakettel járó irányítói jogokat. 

Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési miniszter képviseli az óvatos megközelítést a kormányban. Miután az MPS 2017-es, ötmilliárd eurós piaci alapú megmentési terve összeomlott, megkezdődött a máig tartó hosszas szanálási folyamat. A kormány akkor 5,4 milliárd eurót tolt a bankba, és ezt ha lehet, kamatostul szeretné visszakapni. 

Az MPS árfolyama 5 éves
 

Antonio Tajani, a Berlusconi-féle Forza Italia piacpárti felfogását a kormányban érvényre juttatni kívánó miniszterelnök-helyettes viszont az eladást sürgeti: minél előbb, annál jobb alapon, mert 

szerinte a Meloni-kormány hozzáértés nélkül „bankolgasson”.

Az ideális, „házon belüli” megoldás az lenne, ha az UniCredit vagy a Banca BPM szárnyai alá venné a mintegy négymillió ügyfelet 1400 bankfiókban kiszolgáló MPS-t, csakhogy azok már többször is jelezték, hogy nem érdekli őket az üzlet. 

A tárgyalások az UniCredittel két éve szakadtak meg, miután a kincstár visszautasította Andrea Orcel bankvezér utolsó ajánlatát, hogy 8,5 milliárd eurót adjanak hozományba az MPS mellé, és akkor átveszik a boltot. 

Milan,-,February,24:,Unicredit,Bank,Skyscraper,Detail,At,Dusk
Az UniCredit hozományt is kért az MPS mellé  – Fotó: Shutterstock

Máskülönben az ügylet semmilyen értéket nem teremt az UniCredit számára. A határidő mindenesetre közeleg, Rómának 2024 júniusáig rendeznie kell a bank sorsát.

A Monte dei Paschi di Siena aktuális vezetése eközben serényen dolgozik az új, első biztató eredményeit már megmutató üzleti stratégiájának megvalósításán, amely a bank értékét még magasabbra emelheti. 

Legalábbis Luigi Lovaglio vezérigazgató meggyőződése szerint, aki erről egy szerdai tévéinterjúban beszélt, megemlítve, hogy a részvények mai árazása és a hárommilliárd euró piaci kapitalizáció egyáltalán nem tükrözi a bank valós teljesítményét és értékét. 

Hangsúlyozta, hogy egy hosszabb távon gondolkodó befektető számára az MPS megfelelő célpont lenne. Lovaglio kitért a privatizációt firtató kérdések elől.