„Tartós marad a mobilhálózati üzletágunkat érintő bizonytalanság, várhatóan még jövőre sem javul a helyzet” – közölte kedden az Ericsson, miután az 5G-s hálózati eszközei iránti észak-amerikai kereslet visszaesése miatt harmadik negyedéves bevételei az előző év azonos időszakához mérten 5 százalékkal, 64,47 milliárd koronára (1 svéd korona = 33,5 forint) zuhantak.

Stockholm,,Sweden,-,September,14,,2016:,The,Ercisson,Group,Headquarters
Az Ericsson átszámítva 1027 milliárd forintnak megfelelő veszteséget szenvedett. Fotó: Shutterstock

A cég nettóeredmény-soron 30,67 milliárd svéd korona, azaz részvényenként 9,21 korona veszteséget szenvedett el, szemben a tavalyi 5,21 milliárd koronás, azaz részvényenként 1,56 koronás nyereséggel. 

A hatalmas mínusz főként az amerikai Vonage felhőalapú kommunikációs szolgáltató felvásárlásával kapcsolatos 31,9 milliárd koronás goodwill-értékvesztésre vezethető vissza, ám anélkül is, csupán 1,4 milliárd korona lett volna az adózott profit.

Nem adunk 2024-re semmiféle iránymutatást, annyira bizonytalan a piac talpra állása

– mondta Carl Mellander pénzügyi igazgató a Reutersnek. Hozzátette, a vállalat 12 milliárd koronára emelte a korábban bejelentett, 11 milliárd svéd koronás idei költségmegtakarítási célját, aminek keretében 8500 alkalmazottját ereszti szélnek.

„Bebizonyítottuk, hogy a költségcsökkentésben jók vagyunk. Ha a piac és a pénzügyi teljesítményünk megkívánja, további megszorításra is képesek leszünk” – fogadkozott a menedzser.

Észak-Amerikában az Ericsson hálózati eszközeinek értékesítése 60 százalékkal csökkent éves összevetésben, mivel a távközlési vállalatok visszafogták megrendeléseiket. 

A régió most már csupán a cég forgalmának 23 százalékát adja a korábbi 48 százalékkal szemben. Indiában viszont az elmúlt negyedévben megnégyszereződtek a svéd vállalat eladásai, és mintegy 10 milliárd koronára nőttek, ám jövőre itt is lassulást várnak. 

A cég ugyanis rekordsebességgel építkezik idén a szubkontinensen, és a 2024-re betervezett munkák egy részét is előrehozta 2023-ra, így jövőre csökkennek a volumenek. A Közel-Keleten azonban érdekes módon az Ericsson már látja a növekedés visszatérését.

Az Ericsson árfolyama 6 hó
 

A hírekre az Ericsson részvényárfolyama közel 9 százalékkal, 49 svéd korona környékére esett a stockholmi tőzsdén. A papírokat amúgy a Refinitiv elemzői konszenzusa 60 koronás medián célár mellett tartásra ajánlja.