Közel 10 százalékos szabadesésbe váltottak az Ericsson és a Nokia részvényei péntek délelőtt, miután a svéd vállalat önmagában is kiábrándító második negyedéves gyorsjelentését a finnek még egy váratlan profitfigyelmeztetéssel is megtoldották.

Big Companies Business Operations Centers In Krakow
Ericsson Research and Development Center in Krakow, Poland on February 22, 2022. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Mindkét 5G-specialista mobilhálózat-építő bevételeit súlyosan megviselte ugyanis, hogy a távközlési vállalatok recessziós félelmeik hatására – India kivételével – világszerte spórolni kezdtek, és visszafogták a fejlesztéseket.

A Nokia előzetesen 5,7 milliárd eurós második negyedéves árbevételről adott számot, szemben a Refinitiv elemzői konszenzusában szereplő 6 milliárd euróval.

Ezért éves várható forgalmát is 23,2–24,6 milliárd euró közé mérsékelte a korábban becsült 24,6–26,2 milliárd euróról. Sőt, a hálózati infrastruktúra és a mobilhálózatok üzletág gyengélkedésére tekintettel az üzemieredmény-rátára vonatkozó prognózist is 11,5–13 százalékra csökkentette az eddig érvényes 11,5–14 százalékról.

Eközben az Ericsson második negyedéves korrigált működési eredménye 62 százalékkal, 2,8 milliárd koronára (1 svéd korona 32,7 forint) zuhant, ami még így is némileg meghaladta a piaci várakozásokat.

A nettó árbevétel 3 százalékkal, 64,4 milliárd koronára nőtt, és kismértékben ugyancsak meghaladta az elemzők által várt szintet, míg a vállalat bruttó árrése a második negyedévre 37,4 százalékra csökkent az előző negyedévi 38,6 százalékról.

Erős piaci pozíciónkra építve és a kihívásokkal teli üzleti környezet dacára stabil negyedévet zártunk, megfelelve a várakozásoknak

– értékelt Börje Ekholm, az Ericsson elnök-vezérigazgatója.

A menedzsment szerint egyébként főként Észak-Amerikában szenvedett el hatalmas visszaesést a cég, amit – ezek szerint – az indiai piacszerzés csak módjával tudott ellensúlyozni. Ekholm szerint az 5G iránti növekvő kereslet következtében a piac 2023 végéig „fokozatosan fellendül”, és 2024-től visszaáll a növekedés. Kimmo Stenvall, az OP Markets elemzője mindkét vállalat esetében kissé másként látja a helyzetet.

Azt gondolták, hogy a kereslet az év második felében élénkül, különösen Észak-Amerikában, ám most egyre világosabbnak tűnik, hogy ez átcsúszik 2024-re

– mondta Stenvall a Reutersnek.

Az Ericsson árfolyama 6 hó
 

Langyos vízhez hasonlította az Ericsson negyedéves teljesítményét Richard Webb, a CSS Insight elemzője, aki szerint a jelentés alapvetően „rendben van, de nem volt kiemelkedő”.

Néhány negyedév múlva már jobban meg tudjuk ítélni, hogyan működik a stratégiájuk. Én továbbra is óvatosan optimista vagyok

– tette hozzá. A hírekre reagálva péntek délelőtt a Nokia árfolyama Helsinkiben 9,5 százalékkal, 3,5 euró közelébe, míg az Ericsson kurzusa Stockholmban több mint 8 százalékkal, 54 svéd korona alá zuhant.

A csalódást keltő közlemények publikálása előtt a Refinitiv elemzői konszenzusa 5,15 eurós medián célár mellett vételre ajánlotta a Nokia részvényeit, míg az Ericsson papírjait tartásra javasolták 66,5 koronás célárral.