Öt százalékot zuhant a keddi tengerentúli tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben a McCormick részvényárfolyama, miután a fűszeripari óriás csalódást keltő negyedéves eredményszámokat tett közzé.

Black,Fork,,Arkansas,,Usa-,August,3,,2021-,A,Row,Of
Fotó: Shutterstock

A fűszerkeverékeket, szószokat és más ízesítőket gyártó vállalat harmadik negyedéves árbevétele elmaradt az elemzői várakozásoktól, mivel a megélhetési költségek – köztük a lakhatási költségek és üzemanyagárak – emelkedése miatt szorongatott fogyasztók egyre pénztárcabarátabb árú alapvető termékeket keresnek.

Az augusztus végével zárult három hónapban 5,6 százalékkal, 1,68 milliárd dollárra emelkedő bevételt könyvelt el a társaság, az elemzői konszenzus azonban ennél még valamivel nagyobb, 1,7 milliárdos forgalmat vetített előre.

A vállalat folyamatosan emeli az árakat, hogy enyhítse a rá nehezedő költségoldali nyomást, ám ez az árérzékenyebb vásárlók lemorzsolódásával járt együtt, amit a legutóbbi negyedévben 2 százalékkal csökkenő értékesítési volumen is jelez.

Az egy részvényre jutó tisztított nyereség négy centtel 65 centre mérséklődött, megfelelve ezzel a Wall Street várakozásainak.

A vállalat megemelte egész évre vonatkozó eredményvárakozását, mivel arra számít, hogy a magasabb termékárak ellensúlyozzák a kereslet apadását. Az egy részvényre jutó tisztított nyereség (EPS) a korábbi 2,6–2,65 dollár helyett 2,62–2,67 dollár közé futhat be, a bevételeknél pedig a vezetőség továbbra is elérhetőnek látja a korábban kitűzött 5–7 százalék körüli bővülést.

A McCormick árfolyama 2023-tól
 

A keddi nap eleji zuhanással együtt már 10 százalék feletti veszteséget halmozott fel a részvényárfolyam az idén.