Meredeken erősödött szerda délelőtt a hazai fizetőeszköz, az euró 11 óra után 383,3 forinton, a dollár pedig 362,3 forinton állt, ilyen szinteket utoljára szeptember 21-én láthattunk. Az emelkedő trend mindkét meghatározó devizával szemben már hétfő óta megfigyelhető.

Erősödik a forint. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az Erste szerint az erősödés hátterében főként Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megnyugtató nyilatkozata áll az uniós források felszabadításáról. 

Eszerint ha csütörtökön jól alakulnak a tárgyalások, akkor novemberben elérhetővé válhatnak a befagyasztott pénzek.

A Raiffeisen a forint lendületét azzal magyarázza, hogy az euró-forint többhavi emelkedő trendje az 50 napos mozgóátlag mentén elesett 386 körül, ezt követően az euró kurzusa már a 380-as szint környékét közelítheti, ami egyben a következő megálló is lehet.

Első körben a 381 környéke lehet érdekes, ahol a 100-as és a 200 napos mozgóátlag éppen metszi egymást. Kérdés azonban, mit történik a dollárral, engedi-e a zöldhasú a fejlődő devizákat levegőhöz jutni a következő napokban, avagy ismét kiszámíthatatlanul változik egyik napról a másikra a helyzet.

A KBC is az 50 napos euró-forint mozgóátlag áttörését emeli ki, ennek alapján akár tovább erősödhet a forint rövid távon. A következő technikailag fontos szint 383 forint környékén található, így a héten a mozgóátlag mellett már ezt a zónát is érdemes szem előtt tartani.

A piaci szereplők optimistábbá válhattak a magyar kormány és Európai Bizottság képviselői közötti csütörtöki találkozó nyomán, ahol várhatóan az EU-s források jövőjéről tárgyalnak a felek – teszi hozzá a KBC.

Az euró-forint árfolyam 1 hó
 

Mindamellett a nemzetközi hatás is kedvező, hiszen az amerikai kötvénypiacon megállt a hozamnövekedés, és a dollár erősödése elakadt. A zöldhasú kurzusának emelkedése általában a kisebb európai devizák gyengülésével jár, mivel a befektetők ilyenkor az euróval együtt ezeket is adják.

A forintot húzta a napokban a lengyel zloty hegymenete is, amit az elemzők az ottani parlamenti választás eredményével magyaráznak.