A tavalyi kisiklás után idén remekelnek az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF), a kisbefektetők körében világszerte népszerű befektetési termékeket a folyamatos tőkebeáramlás mellett a piaci hozamok is támogatták 2023 első kilenc hónapjában.

Exchange,Traded,Fund,Stock,Market,Trading,Investment,Financial,Concept.,Etf,
Exchange traded fund stock market trading investment financial concept. ETF
Már több mint 1430 milliárd euró fial az európai tőzsdén kereskedett alapokban. Fotó: Shutterstock

Szeptember végére átlépte az 1430 milliárd eurót az európai ETF-ekben fialtatott összvagyon a Refinitiv Lipper friss adatai szerint. Az eszközkategóriában ezzel már csaknem 90 milliárd euróval több pénzt fialtatnak a befektetők, mint a 2021-es rekordév végén, amikor 1242,3 milliárdos eszközértéket ért el a költséghatékony és jól diverzifikált terméktípus.

A kontinens tőzsdén kereskedett alapjai az év eleje óta 15,2 százalékos bővülést tudhatnak maguk mögött, amihez a kedvező piaci széljárás és az élénk megtakarítási kedv is nagyban hozzájárult. A befektetők Európa-szerte bő 105 milliárd eurót fektettek ilyen eszközökbe, az árfolyam-emelkedés pedig további 83 milliárd euróval növelte az ETF-ek eszközértékét.

Az ETF-vagyon bő kétharmadát részvény-ETF-ek egy év alatt 16 százalékkal bővültek. Az év eleje óta 56,7 milliárd euró friss befektetés érkezett ide, a hozamok pedig még ennél is nagyobb mértékben, 82 milliárd euróval járultak hozzá a növekedéshez.

A második legnagyobb vagyonnal rendelkező ETF-ek 13 százalék feletti növekedést értek el, döntően a beáramló tőkének köszönhetően. A megtakarítók körében ugyanis ez a terméktípus is kifejezetten népszerű 2023-ban, eddig 41,1 milliárd eurót kötöttek le ilyen termékekben.

A sorozatos jegybanki szigorítások következtében évtizedes magasságokba emelkedő kamatok mellett vonzók idén a pénzpiaci ETF-ek is, amelyekbe a kategória viszonylag apró méretéhez képest igen jelentős, 6,7 milliárd eurós tőke érkezett kilenc hónap alatt. Az alacsony kockázatú, likvid terméktípus vagyona 63 százalékkal, 20,4 milliárd euróra hízott.

Jól teljesítenek a kötvényt és részvényt is tartó vegyes ETF-ek is, amelyekbe félmilliárd euró áramlott január óta. A terméktípus vagyona a piaci hozamokkal együtt csaknem ötödével gyarapodott idén.

Az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona 2023. szeptember
 

Az árupiaci ETF-ek eszközértéke szerény, 3 százalékos bővülést mutat, amelyet teljes egészben a 900 millió euróra rúgó idei befizetések eredményeztek.

Egyedüliként az alternatív ETF-ek tulajdonosainak lehet okuk a búslakodásra, ahonnan 600 millió euró szivárgott el már idén. A stagnáló hozamok mellett ez 7 százalékos vagyoneróziót okozott az 5,3 milliárd euró méretű eszköztípusnál.