Hárommilliárd dollár értékű részvény-visszavásárlási programot hirdetett hétfőn az HSBC, amely a harmadik negyedévben bő duplájára növelte nyereségét, ám ezzel sem tudott megfelelni a felfokozott piaci várakozásoknak a nagyobb bérköltségek, valamint technológiai és működési kiadások miatt.

HSBC
Fotó: AFP

Az eszközállománya alapján a legnagyobb európai bank adózott nyeresége 135 százalékkal 6,26 milliárd dollárra hízott a szeptember végén zárult negyedévben, a jelentős bővülés ellenére alulmúlta az elemzői konszenzusban szereplő 6,42 milliárdos várakozást.

Az adózás előtti eredmény is bő kétszeresére, 3,2-ről 7,7 milliárd dollárra ugrott, de a szakértők ezen a soron is nagyobb, 8,1 milliárdos teljesítményre számítottak.

Sokat segített a magas kamatkörnyezet és egy elhúzódó francia üzlet

Az eredményt a magasabb kamatkörnyezet mellett egy 2,1 milliárd dolláros egyszeri tétel is javította, amit a franciaországi lakossági banki üzletág tervezett eladásához kapcsolódó értékleírás visszaírása okozott. Az HSBC ugyanis egyre kevésbé biztos abban, hogy a tranzakció megvalósul.

A bevételek 41 százalékkal 16,2 milliárd dollárra emelkedtek ugyancsak a magasabb kamatoknak köszönhetően, amelyek világszerte támogatták a hitelező kamatbevételeinek bővülését.

A hitelezés jövedelmezőségét mutató nettó kamatmarzs éves alapon 19 bázisponttal 1,7 százalékra javult. Az elemzők kisebb, 1,68 százalékos haszonkulcsra számítottak.

Az előző negyedévhez képest ugyanakkor két bázisponttal alacsonyabb kamatmarzsok mellett dolgozhatott a nagybank, részben azért, mert az ügyfelek egyre nagyobb számban vitték át a bankbetétben tartott pénzüket lekötött termékekbe, különösen Ázsiában.

A befektetési banki üzletág bevételei 2 százalékkal bővültek, felülmúlva riválisa, a 6 százalékos visszaesésről beszámoló Barclays teljesítményét. A vagyonkezelési üzletágba három hónap alatt 34 milliárd dollárnyi új megtakarítás érkezett, a kezelés alatt lévő állomány ennek is köszönhetően 12 százalékkal gyarapodott.

Még több pénz jut a részvényesek jutalmazására

Idén három negyedév alatt már 24,33 milliárd dollár adózott nyereséget termelt a nagybank, 110 százalékkal többet, mint tavaly szeptemberig.

Az HSBC árfolyama 2023-tól

A negyedéves eredményből az igazgatóság 10 centes részvényenkénti kifizetéséről döntött, amit egy új, hárommilliárd dollár összértékű sajátrészvény-vásárlással is kiegészít. Az utóbbit az egész éves eredményszámok jövő február végi ismertetéséig le is vezényelné a vezetőség.

Az HSBC Londonban jegyzett részvényei 0,7 százalékot erősödtek a hétfő délelőtti kereskedésben, az év eleje óta 17 százalékot emelkedett a kurzus.